Jan Eef eerste freezone

De Jan Evertsenstraat is als eerste gebied aangewezen als zogenaamde ‘freezone’. ‘Minder regels voor burgers en ondernemers’. Het leek altijd een holle term of loze verkiezingsbelofte van vooral het liberale politieke spectrum, maar in West gaat het daadwerkelijk gebeuren. In deze winkelstraat gaan bewoners, ondernemers en stadsdeel samen bepalen welke regels straks kunnen worden afgeschaft of versoepeld , stelt de gemeente.

Een freezone is een afgebakend gebied waar gedurende een periode van twee jaar mag worden geëxperimenteerd met het loslaten of versoepelen van lokale regelgeving, ten behoeve van bedrijvigheid en innovatie. Om welke regelgeving het gaat, wordt bepaald door de betrokken partijen in het gebied; de ondernemers, bewoners, pandeigenaren en de bestuurscommissie besluiten hier samen over in een buurtconvenant. De pilot freezones winkelstraten en horeca past binnen de ambitie van het college om meer ruimte te geven aan ondernemers. Bewoners en ondernemers zijn door de gemeente uitgenodigd om mee te denken welke regels versoepeld kunnen worden of zelfs in aanmerking komen voor schrapping.

Amsterdam krijgt vooralsnog drie ‘freezones’. Naast de Jan Evertsenstraat mag ook de Haven van Amsterdam experimenteren met minder regels. De derde proeftuin wordt nog aangewezen.

Het proefballonnetje voor de ‘freezones’ werd twee jaar geleden opgelaten door VVD-raadslid Marja Ruigrok: We willen dat er alleen wordt gehandhaafd bij overlast en niet dat er wordt gehandhaafd om het handhaven.

Volgens de VVD is de exploitatievergunning als toevoeging op de drank- en horecavergunning overbodig en kan de terrasvergunning beter in de apv worden ondergebracht. Ook wil Ruigrok soepel omgaan met bestemmingen van panden en het toestaan van tijdelijke ‘pop-up’horeca.

Meer info op de gemeentesite: https://www.amsterdam.nl/ondernemen/freezone/

Jan Eef

Geef een reactie