Stad in Balans

Op 27 januari jl. bespraken we de balans in de stad. Mijn insteek was dat je alleen sneller gaat maar samen verder komt. Lees hier mijn bijdrage.

Interessante stukken: drukte wordt door groot deel veroorzaakt door Amsterdammers zelf en door dagjesmensen: 73% vindt drukte gezellig en 8% vervelend. Ik wil het niet bagatelliseren, maar het is ook goed om een breder perspectief te hebben. Een van de belangrijkste thema’s in de stad.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder! Samen is de sleutel van de deur waarachter balans ligt. Met bewoners, bedrijven én bezoekers.

Jammer dat we vaak in een discussie van polarisatie komen:

  • Als je voor werkgelegenheid en gastvrijheid bent, krijg je naar je hoofd gegooid dat je tegen bewoners bent. Dat is pertinent onwaar en leidt tot niks.
  • Als je op de bres springt voor een warme bakker die in de nacht open is, dan krijg je te horen dat je de stad te grabbel gooit aan het grootkapitaal. Een warme bakker en het grootkapitaal?
  • Als we het over de bierfiets hebben, kijken we niet naar het aanpakken van de overlast en naar afspraken met ondernemers, maar naar de mogelijkheden om tot een verbod te komen, ik vind dat jammer en ik vind het net als de Vrienden van de Binnenstad een sterk staaltje symboolpolitiek, maar ik geloof niet dat ik veel aanhang op dit punt heb.
  • Als je voor bonafide ijswinkels opkomt, krijg je te horen dat de stad verijst of verwafelt. Mijn standpunt is dat fout ijs niet bestaat maar fout geld wel. Ook de Bibob krijgt geen grip op buitenlandse geldstromen. Dus we moeten ook hier intensief samenwerken. Ik heb de BM hier al vragen over gesteld. Wat zijn de mogelijkheden van een ketenaanpak? We moeten op zoek naar maatwerk.

Voor de VVD is samenwerking de enige weg naar het samen genieten van deze mooie stad. Ik heb het Pact dan ook met plezier gelezen: daar waar bewoners en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven elkaar vinden, daar liggen kansen.

De bewoner kan alleen maar genieten van restaurants, cafés en cultuur als er bezoekers zijn. En bezoekers willen graag met die Amsterdammer aan de toog zitten. Wat mij betreft zetten we in op evenveel barkrukken, bureaustoelen en keukenstoelen. En gaan we voor regisseren en niet te veel reguleren (mooie quotes uit onderzoek). Wat de VVD betreft zetten we in op balans door:

  • Wel inzet op spreiding in plaats, tijd, seizoen en culturele attracties in de stad, geen hek om de stad
  • Wel restricties in hotel- en evenementenbeleid (inzet op kwaliteit), geen hotelstop of verbod op evenementen
  • Wel inzet bestaande instrumenten en convenanten met pandbezitters, uitwisseling (inter)nationale informatie, geen nieuwe regels (branchering, verbod). En daar handhaving op.

Geef een reactie