Update coalitieakkoord: groot onderhoud openbare ruimte, aanpak drukte en OZB verlaging

Op 20 april jl. werd tijdens de gemeenteraadsvergadering het hernieuwde coalitieakkoord aangenomen. VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok: “De VVD is er ontzettend trots op dat we halverwege de coalitieperiode extra geld uittrekken om Amsterdam schoner, veiliger en mooier te maken. Ook gaan we de drukte beter spreiden en verlagen we de OZB voor scholen, sportclubs en zorginstellingen.” Schoon, heel, veilig en werk.

De komende jaren wordt € 40 miljoen geïnvesteerd in een grootschalige opknapbeurt van de openbare ruimte. “Het gaat goed met Amsterdam. Toch ligt in grote delen van Amsterdam, zoals in Noord, Zuidoost, Nieuw-West en Buitenveldert, de stad er niet goed genoeg bij. Daarom investeren we de komende jaren voor alle Amsterdammers in een schone, hele en daarmee veiligere omgeving”, aldus Ruigrok. “Niet alleen maken we de stad mooier maar Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen betaald werkervaring opdoen door aan het project deel te nemen.” Ook zal om snelle integratie te bevorderen, de komende jaren extra worden ingezet op het snel aan het werk krijgen van statushouders.

Balans

Wat de VVD betreft blijft het bewaren van de balans tussen wonen, werken en recreëren een belangrijke prioriteit voor de komende jaren. Marja Ruigrok: “Amsterdam blijft onverminderd populair. Fantastisch voor de economie maar ook de oorzaak van drukte en overlast. Dit vergt slimme oplossingen en gedurfde keuzes. Om de stad voor zowel bewoners als bezoekers mooi en aantrekkelijk te houden gaan we de drukte spreiden en de overlast aanpakken. Onder andere door toeristenbelasting door de toeristenbelasting in het centrum iets te verhogen en in de gebieden buiten de ring te verlagen. Met de extra opbrengsten die dit oplevert, laten we Amsterdam er ook op drukke plekken en na evenementen tiptop uitzien.” De komende jaren wordt er tevens extra geld uitgetrokken om meer handhavers in te zetten om overlast in de openbare ruimte en overlast veroorzaakt door vakantieverhuur tegen te gaan.

Lastenverlichting

Ook zal er een forse lastenverlichting op het vlak van OZB worden geïntroduceerd. “Sportverenigingen, scholen en zorginstellingen zijn onmisbaar voor de Amsterdammer, we compenseren de Onroerendezaakbelasting voor deze voorzieningen. Dit is de eerste keer dat er een OZB verlaging in Amsterdam plaatsvindt”, aldus Ruigrok.

De plannen om de kansen en uitdagingen die Amsterdam anno 2016 kent aan te gaan, komen niet in plaats van, maar bovenop het huidige akkoord. Lees hier het hernieuwde coalitieakkoord ‘Amsterdam blijft van iedereen’. Luister hier naar het interview dat Amsterdam FM had met Marja Ruigrok over het akkoord.

Jan, Daniel en Marja

Geef een reactie