Geen medewerkers, geen bedrijf

Geen bedrijf zonder medewerkers (en ook niet zonder opdrachtgevers natuurlijk, maar daar kom ik later nog op terug ;-). Toen ik 25 jaar geleden voor mezelf begon, was het altijd al mijn idee om een bedrijf te bouwen. Die droom van mijn naam in neon op de gevel kwam pas 15 jaar later uit, maar het begin was er ;-). Dit is deel vijf in de serie 25 jaar Ruigrok NetPanel

Eens een Rockie altijd een Rockie

Na drie jaar alleen werken (en het aansturen van oud-medestudenten) kwam het moment van de eerste medewerker. Dat is ook meteen een van de spannendste stappen in het ondernemerschap geweest: had ik wel genoeg werk, hoe laat beginnen we, hoe laat houden we op en moet ik een extra kast aanschaffen voor al het papierwerk (internet was er nog niet, he?)? Omdat ik nog steeds overtuigd ben dat veel groei geremd wordt door (mentale) drempels bij het aannemen van medewerkers, heb ik net in mijn rol van raadslid een voorstel ingediend om die drempels te beslechten en van ZZP’ers ZMP’ers (met personeel) te maken. Sandra was die eerste medewerker en die heeft het vijftien jaar bij ons volgehouden. En dat is geen uitzondering, ik heb op dit moment een hele groep collega’s die de 10 jaar Rockie allang gepasseerd zijn. Sterker nog: we hebben zelfs drie spijtoptanten op de werkvloer. Collega’s die na een uitstapje bij een ander bedrijf toch maar weer lekker terugkwamen.

Tips voor blije gezichten

Vanzelfsprekend worden de blije gezichten bij ons vooral veroorzaakt door de fijne opdrachtgevers en de uitdagende opdrachten, maar als werkgever kan je ook nog best wat randvoorwaarden scheppen voor een prettige werkomgeving. Hierbij enkele tips uit mijn eigen ervaring:

  • Do the shuffle – toen ik in 1995 met NetPanel (het eerste webpanel van Nederland) begon, trokken we hiervoor in een keer vier nieuwe medewerkers aan. Zij zaten in een kamer apart in de Beurs van Berlage en tijdens de lunch hoorde ik eens “wij van NetPanel…”. Dat was het startsein voor de halfjaarlijkse shuffle. Elk half jaar wisselen we allemaal van werkplek. Niet alleen levert dat veranderingsgezindheid op, het stimuleert de samenwerking, het versterkt elkaars kwaliteiten, het geeft variatie in je werkplek en het ruimt elk half jaar ook lekker op. Een gouden tip (al zeg ik het zelf).
  • Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen – mijn medewerkers worden bijna gek van dit terugkerend motto, maar het resultaat is wel fijn. We delen kennis, ervaring, plezier maar ook winst, een percentage bij het binnenbrengen van een nieuwe opdrachtgever uit eigen netwerk en in 2008 begon ik met de verkoop van aandelen die toen voor alle medewerkers beschikbaar werden (op dit moment zijn we met vijf partners).
  • Het Miloennium – bij de start van het jaar moet iedereen een wedje doen op het zogenaamde ‘’miloennium’’, wanneer gaan we het eerste miljoen factureren dit jaar? Diegene die het dichtst bij de daadwerkelijke datum zit mag het bedrijfsuitje organiseren.
  • Inspiratie en fun – sinds een aantal jaren hebben we een jaarlijks wisselende ‘’funmanager’’. Een collega die in de gaten houdt of we de lokale kroeg wel van voldoende omzet voorzien, maar die ook uitjes organiseert naar escape rooms, virtual reality bioscopen, etentjes en andere gezelligheid. En dan hebben we het nog niet eens over de jaarlijkse skitrips en de inspiratiereizen. Met als hoogtepunt dit jaar Boston!
  • De werkplek – een fijne werkplek kan een boost in omzet veroorzaken. Ik heb dat gezien toen we naar de Beurs van Berlage gingen (“Ruigrok MC gaat naar de beurs” was de uitnodiging toen ? en helemaal toen we naar de Silodam vertrokken. Wat een topplek. De mannen van onze collega’s gingen aan de slag met de inrichting en het meubilair en iedereen die wel eens geweest is, weet meteen: hier word je blij van! Bij het inrichten van de werkplek hebben we natuurlijk actief wensen van medewerkers meegenomen, zoals bijvoorbeeld de-kijk-over-de-schouder-mee-camera-opstelling voor UX onderzoek.
  • Practice what you preach – naast een terugkerend klantenonderzoek, bevragen we onze medewerkers natuurlijk ook naar hun tevredenheid. In plaats van het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) heet dat bij ons natuurlijk het RTO (Rockies tevredenheidsonderzoek). Afgelopen jaar zijn we begonnen met de My Way’s (een jaarplan waarin iedereen zijn/haar eigen doelen benoemd).
  • Werken op zaterdag – toen we nog heel klein waren, hebben we wel eens sollicitatiegesprekken op zaterdag gehouden. Lekker rustig voor ons en de kandidaten hoefden niet alweer naar de tandarts…
  • Vrijheid en verantwoordelijkheid – binnen de kaders mag en kan je enorm veel bij Ruigrok NetPanel. Je kan me niet trotser krijgen dan collega’s die in het diepe worden gegooid te zien groeien en ontwikkelen.
  • Relax – ook Mouna, onze masseuse komt al meer dan 15 jaar bij ons stoelmassages geven. Zo stap je altijd verkwikt uit de massagestoel weer in de wondere wereld van onderzoek.
  • Compliment – leuk om te geven en te krijgen, in de categorie “altijd goed”. We hebben sinds kort het succes van de maand en schrijven zaken waar we trots op zijn op een bord en kiezen met elkaar elke maand een winnaar. En natuurlijk poppen we een fles bij een extra mooie opdracht: succes moet je vieren!

Ik hoop dat er tips bij zitten die jullie kunnen gebruiken. Want werk moet vooral heel erg leuk zijn (voor opdrachtgever, deelnemer en) voor de medewerker!

medewerkerstevredenheidsonderzoek

Geef een reactie