We willen wel iemand aannemen, maar hoe?

In een hip kantoorgebouw aan de Weesperstraat liggen kettinkjes en oorbellen verspreid tussen twee laptops. Hier werkt de enthousiaste tweeling Anne en Esther Vedder aan hun goedlopende bedrijf Vedder-Vedder(.com). Esther: “Wij verkopen unieke sieraden waarin mensen een eigen handschrift of het handschrift van een geliefde kunnen verwerken”. De twee ondernemers willen graag iemand extra aannemen. Maar hoe dat je dat? Hoeveel kost dat?

VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok praat met Anne en Esther over haar eigen bedrijf en dat van de jonge ondernemers. Marja: “In mijn rol als raadslid probeer ik altijd ondernemers te helpen, ook door van ZZP’ers, ZMP’ers te maken: zelfstandigen mét personeel. In mijn ogen is het opschalen van ZZP’ers goed voor de economie. Dat levert banen, opdrachten en huur of koop van panden op. Maar groeien van zelfstandige naar werkgever is nog niet zo makkelijk. Hoe kijken jullie daar tegenaan?” Anne reageert enthousiast: “Wij denken er regelmatig over na om iemand aan te nemen, maar verder dan stagiaires zijn we nog niet gekomen.” Terwijl haar tweelingzus naast haar knikt, vervolgt ze: “Het is toch een hoop regelwerk, althans dat denken we. Moet ik iemands pensioen regelen? Wat als de omzet in een maand ineens sterk tegenvalt? Kan ik diegene überhaupt wel betalen? Dat soort vragen spelen mee.”
De twee ondernemers zien wel voordelen in het aannemen van personeel, zo vertelt Esther: “Iemand erbij geeft ons ook meer flexibiliteit, plus een groter vast team waardoor ons bedrijf hopelijk verder kan groeien. Daarom willen we ook niet teveel met freelancers werken, want daardoor mis je toch iemand met echte commitment aan je bedrijf.”

“Waar hebben jullie al gekeken naar informatie over het aannemen van personeel?”, vraagt Marja. “We hebben veel contact met andere jonge ondernemers, waar we tips met elkaar uitwisselen. Dat is heel belangrijk. We hebben wel eens gekeken bij de Kamer van Koophandel, maar ook daar wordt niet echt gedacht vanuit de ondernemer hebben we het idee. Het zou fijn zijn als ze meer onze taal spreken”, aldus Anne en Esther. Als Marja vraagt wat de gemeente Amsterdam zou kunnen doen om hen te helpen bij het eventueel aannemen van personeel blijft het stil. “Misschien zou de gemeente meer bijeenkomsten van jonge ondernemers kunnen opzetten. Andere ondernemers weten immers het beste waar je tegenaan loopt. Dat zou kunnen helpen.”

Bij het afscheid nemen moet er alweer gebeld worden met een leverancier die te laat is. Dan maar bellend op de foto. Marja met een grote glimlach: “Heb je ze op hun donder gegeven? Heel veel succes met jullie mooie bedrijf!”

Geef een reactie