Dit zijn de lijstduwers in Amsterdam

BN’ers, politieke veteranen of zelfs huidige Tweede Kamerleden: lijstduwers proberen elke verkiezing weer zoveel mogelijk stemmen voor hun partij te trekken en gooien daar al hun bekendheid en charmes voor in de strijd. Maar deze vaak onverkiesbare posities zijn niet onomstreden. Wie zijn de lijstduwers op de Amsterdamse kandidatenlijst? Geert Dales (50Plus), Ewald Engelen (Partij voor de Dieren), Teun Gaultier (Piratenpartij), Bram van Odijk (GroenLinks) en Marja Ruigrok (VVD) Artikel in Red Pers, podium voor Journalisitieke ontwikkeling, 17 maart 2018

Waarom bent u lijstduwer geworden?
“Ik ben nu acht jaar raadslid, en de afgelopen 4 jaar was ik fractievoorzitter voor de VVD. Ik ben dus al volledig actief in de politiek. Toen deze verkiezingen eraan kwamen dacht ik: ik ambieer eigenlijk niet weer een plek in de raad, dus ik wil meer onderaan op de lijst. En dan is het ook wel leuk om helemaal onderaan te staan, dus ben ik voor het lijstduwerschap gegaan. Ik heb mooie voorgangers gehad zoals [Frits] Bolkestein en Eric Wiebes, dus dat is natuurlijk heel leuk.”

U bent net als Geert Dales een beetje weggezet als iemand die de kiezers bedriegt. U heeft nu toch toegezegd in de raad te gaan, mocht u verkozen worden. Hoe zit dat?
“Ik denk dat het niet kansrijk is om zo veel voorkeursstemmen te halen. Maar ik heb wel aangegeven, als je niet in de raad wil moet je ook niet op de lijst gaan staan, dus als er genoeg kiezers zijn die zeggen: die Marja Ruigrok, die moet niet weggaan, dan neem ik mijn zetel vol trots aan. Dan heb je ook echt het gevoel dat je een achterban hebt die graag wil dat jij daar gaat zitten. Maar ik durf er wel wat op te verwedden dat dat heel erg moeilijk gaat worden.”

Waarom zou een student op de VVD moeten stemmen?
“In de lokale politiek is het zo dat heel veel partijen dicht bij elkaar liggen: alle partijen willen dat er meer woningen zijn, dat er goeie scholen zijn en dat je veilig over straat kan. De manier waarop je daar komt verschilt natuurlijk wel per partij. Een van de onderscheidende dingen is dat wij veel inzetten op veiligheid, en dat we bereid zijn meer cameratoezicht in te zetten, preventief fouilleren, hoge boetes voor mensen die straten bevuilen. Maar ons belangrijkste thema is wonen: we willen 10.000 huizen per jaar bouwen, waarvan 5000 voor de middeninkomens. In totaal willen wij net zoveel sociale huur als andere partijen. Daarvan moet een groot deel studentenwoningen zijn, 2000 in totaal. De sociale woningvoorraad moet voor ouderen en studenten goed toegankelijk zijn.”

 

Geef een reactie