Help een held

Sinds 2017 ben ik ambassadeur voor het Participatiecertificaat. Sinds kort is de site voor dit werkgevers- en werknemersinitiatief geheel op zijn kop gezet. Het thema is nu: Help een Held. Waarin alle betrokkenen een held zijn. Zelfs ik! Als ambassadeur Γ©n als donateur. Met mijn bijdrage heeft een leuke meid extra taalles en nu een betere baan. Voor iedereen top dus! Lees meer op de site en op de pagina van de ambassadeurs.Β 

Hier het verhaal van Jia, die met mijn power certificaat aan de slag is gegaan.

Jia verdient nu haar eigen geld

Jia werd bijna twintig jaar uitgebuit als huishoudster. Ze moest zoveel mogelijk binnen blijven en altijd klaarstaan voor haar baas. Met vreemden mocht ze niet praten, waardoor ze nooit bekend raakte met de Nederlandse taal. Voor al haar harde werk werd ze nooit uitbetaald.

β€œJia’s leven ziet er nu heel anders uit: ze verdient sinds kort haar eigen inkomen als keukenhulp in een sociale onderneming in Amsterdam. Ze is een zonnestraaltje in de keuken: altijd vrolijk en energiek en is ook nog een zo snel als een speer.

Dankzij het Power Certificaat krijgt Jia nu Nederlandse les, één op één met een taalcoach. Omdat Jia in haar thuisland nooit naar school was geweest, kan ze niet schrijven of lezen. Daardoor kon ze zich niet inschrijven voor de gebruikelijke taalcursussen aangeboden door de gemeente. De taalcoach leert Jia niet alleen Nederlands spreken, maar ook lezen en schrijven. Zo kan Jia nog zelfstandiger worden en steeds meer meedraaien in de maatschappij.

Ook krijgt Jia door het Power Certificaat coaching en begeleiding om beter voor zichzelf te leren opkomen en haar grenzen duidelijk aan te geven. Twintig jaar als minderwaardige te zijn behandeld, laat natuurlijk zijn sporen na. Door de coaching hervindt Jia haar kracht: ze begint meer en meer in zichzelf te geloven.β€œ

Geef een reactie