Slim Geld

Afgelopen week was het Amsterdam Capital Week en dat heb ik geweten! Ik mocht namens NLGroeit een round tabel gesprek leiden over de zoektocht naar geld bij CapitalTourXL, ik was een dag op Angel Island en we hadden onze jaarvergadering van The Next Women Crowd fund. Where’s the money dus!

Als een investeerder in diverse fondsen en bedrijven mocht ik mijn kennis delen met verschillende startups. Hier waren gelukkig ook veel vrouwelijke ondernemers bij. Sommige founders waren al in de tweede ronde van ‘’geld ophalen’’, anderen moesten nog de afweging maken of ze liever een lening wilden ontvangen of equity wilden ‘’weggeven’’. Over één ding was vrijwel iedereen het eens: als je dan toch op zoek bent naar geld, dan graag Slim Geld. Dus naast de zak met geld ook een investeerder die meedenkt en deuren opent die jezelf niet had kunnen openen. Ik had een aantal praktische tips:

  • Bepaal voor jezelf of je een mede-aandeelhouder zoekt of een lening (zonder zeggenschap)
  • Kijk voor een lening verder dan de bank. Er is ook slim geld bij kredietunies, het ministerie met borgstellingskrediet of ondernemers die aan ondernemers geld uitlenen, zoals Amsterdam Venture partners, InvestorsMatchVoor de Groei, Startupfunding
  • Er zijn ook partijen die mee willen investeren en daarbij een mentor meeleveren, zoals Arches Capital , MatchingWings en ScaleUp Capital.
  • Ben je een ‘’Woman led company’’? Kijk dan eens bij The Next Women Crowd Fund.
  • Crowdfunding kan natuurlijk ook. Kan goed werken voor marketing. Hier zijn er best veel van, specifiek in een branche (Voordekunst bv) of meer generiek (Oneplandtcrowd of kickstarting). Synbid doet bijvoorbeeld aan crowdfunding en co-investing.
  • En wat dacht je van de nieuwe pot met geld: InvestNL? Onze Dutch Startup Association heeft hier goed lobbywerk verricht. Zodat je (nog) niet meteen winstgevend hoeft te zijn om aanspraak te maken. Of bij RVO? Of Europees geld bij Horizon 2020. Of geld voor een specifieke branche, zoals de creatieve industrie?
  • Er gebeurt al heel veel voor startups, maak er gebruik van. Zoals het goedkoop inhuren van expertise via Ready2Scale, het goedkoop aantrekken van mensen die ervaring willen opdoen via Startersbeurs of het gebruik maken van de kennis en kunde van NL Groeit.
  • En zoek je een partij die je belangen kan behartigen als Startup of Scaleup? Zoek niet langer, meld je aan bij de DSA.
  • En een goeie tip is: klanten zijn je meest effectieve investeerders ?.

Angel Island was gewoon top en The Next Women Crowd Fund loopt lekker.

 

Geef een reactie