Kennismaking in Haarlems Dagblad

HOOFDDORP, artikel Haarlems Dagblad, Bart Boele en Paul Vreeker

Nee, geduld heeft ze niet. Als wethouder van Haarlemmermeer wil Marja Ruigrok (53) aanpakken. De Amsterdamse is nog maar net benoemd en ze heeft al een huis in Rijsenhout gekocht. „Ik heb nooit eerder een huis met een tuin gehad.”

Ruigrok is ondernemer. Op haar 25ste zette ze haar eigen bedrijf op. Daadkracht is een van haar eigenschappen.

Groot was dan ook de verbazing in haar omgeving toen ze in 2010 in Amsterdam raadslid voor de VVD werd, want de politiek staat niet bekend als snel en slagvaardig. „Ik deed als raadslid gewoon tien voorstellen tegelijk, dan hoefde ik niet stuk voor stuk op reactie te wachten. De meeste voorstellen haalden het uiteindelijk ook nog. 

Voor de raadsverkiezingen van maart 2018 in Amsterdam besloot ze na acht jaar met het raadswerk te stoppen. Ze had voor de periode na de verkiezingen ’een schuin oog’ op het wethouderschap in Amsterdam, „maar na drie dagen was al duidelijk dat de VVD niet mee zou doen aan een coalitie.”

Bijdrage

Aanvankelijk legde ze zich daarom toe op sociale firma’s en een project in Nepal.

Ruigrok: „Na een tijdje dacht ik: dat kan ik ook nog doen als ik 65 ben. Ik ben 53 en nog lang niet klaar, ik wil dingen doen. Ik wil een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Daarom ’stak ze haar vinger op’ voor het wethouderschap, toen de VVD in december in de Haarlemmermeerse coalitie kwam. „Als liberaal is er geen leukere gemeente om te werken dan Haarlemmermeer. De betrokkenheid van bewoners en dorpsraden, de activiteiten, de ruimte, de initiatieven hier, de ondernemerszin: superleuk.”

Groter

Hoe Amsterdams stelt Ruigrok zich op als wethouder in Haarlemmermeer? Niet, zegt ze.

„Haarlemmermeer hoort bij een groter geheel. De Vervoerregio, de metropoolregio. Het is onzin als elke gemeente voor zich plannen maakt. Het is beter bovenregionaal te denken. Dat is de enige manier om alle uitdagingen die op ons afkomen aan te kunnen. Elk voorstel zullen we voorleggen aan de gemeenteraad, die neemt de beslissingen.

Hartelijk

Ruigrok voelt zich als vreemde eend erg hartelijk ontvangen in Haarlemmermeer.

„De dag na mijn benoeming heb ik alle raadsleden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op een locatie waar zij zich prettig voelen. Zo ben ik al in de Venneper Lodge geweest. Ook bij iemand thuis bij het kippenhok en een ander nodigde me uit in Huigsloot. Op deze manier wil ik alle raadsleden leren kennen. Ik ben niet iemand die zijn eerste honderd dagen stil in zijn kamer blijft zitten.”

Veel wist ze niet van Haarlemmermeer, geeft ze meteen toe. Daar wil ze snel iets aan veranderen. Als wethouder van cultuur kijkt ze haar ogen uit. „Ik word wel heel blij van de vele kunst in de openbare ruimte. Heel groot zoals de Calatrava-bruggen, maar ook heel kleinschalig. Kunst hoeft niet groot en meeslepend te zijn. Kunst moet je raken. ”

Als ondernemend wethouder wil ze graag concrete resultaten boeken.

Haast

Daar heeft ze drie jaar en drie maanden voor tot de volgende verkiezingen. „Ik heb haast”, zegt ze.

„Ik zal in 2022 niet de Noordzuidlijn openen, maar het maken van een concrete afspraak is ook een resultaat. Piketpalen staan, afspraken vastleggen. Kijken naar slimme toepassingen om tot een circulaire economie te komen. Bewoners betrekken bij kunst en cultuur, verbindingen leggen. Er is geen lange termijn beschikbaar, maar we kunnen wel dingen doen met elkaar.”

 

 

Geef een reactie