Lekker circulair

Door de komst van de mobiele telefoon zijn we uitstekend bereikbaar en kan makkelijk informatie worden opgezocht. Veel mensen kunnen niet meer zonder. Het nadeel is de enorme afvalberg die afgedankte telefoons opleveren. Closing the Loop zorgt ervoor dat oude telefoons uit Afrika worden teruggehaald en hier gerecycled. Begin dit jaar kwamen circa 400.000 ingezamelde telefoons uit Kameroen die naar een recycler zijn gebracht. In de circulaire hotspot C-Bèta in Hoofddorp, werd hierbij donderdag 14 februari feestelijk stilgestaan. Wethouder Marja Ruigrok heette staatssecretaris Stientje van Veldhoven er hartelijk welkom. Met elkaar werd het event ‘Collaborating for Circularity’ van Closing the Loop gevierd. De combinatie van Valentijnsdag en C-Bèta maakte dat de wethouder die ochtend geen jurk uit de kledingkast trok. Heel toepasselijk koos zij voor de opvallende rode bovenkant van een gerecyclede wetsuit. Zij maakte met deze kledingkeuze een duidelijk statement.  

Closing the Loop

Van links naar rechts: Wethouder Marja Ruigrok, Abe Boersma (Global Head IT Infra Engineering Rabobank), Staatssecretaris Stientje van Veldhoven , Leon Toet (Directeur Zakelijke Markt bij T-Mobile), Joost de Kluijver (directeur Closing the Loop) Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Versnellingshuis en C-Bèta  

Begin vorig jaar werd C-Bèta geopend als ontmoetings-, werk- en evenementenplek. Het is de logische opvolger van de Circular Expo die al in 2016 startte. Dat was een etalage van wat Nederland allemaal op het gebied van circulariteit te bieden had. Nu kan in de voormalige hoeve De Vogel volop worden geëxperimenteerd met de circulaire economie. Bedrijven kunnen zich er binnen korte tijd vestigen en advies en inspiratie opdoen over de circulaire economie. C-Bèta is onderdeel van Schiphol Trade Park (STP). Dit gebied wordt door SADC samen met C-Creators ontwikkeld tot een locatie voor nationale en internationale circulaire bedrijven. Het maakt onderdeel uit van de duurzame ontwikkelingen binnen de Metropoolregio Amsterdam. 

Koploper 

In zo´n omgeving voelt niet alleen wethouder Marja Ruigrok zich thuis, maar ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Zij was al jaren geleden geïnspireerd door de koploperspositie die Haarlemmermeer inneemt. Zij had een dag tevoren het startschot gegeven voor het Versnellingshuis om bedrijven te helpen hun circulaire ideeën verder te brengen.

Wethouder Marja Ruigrok:

“De gemeente Haarlemmermeer doet al jaren waar het rijk nu mee begint.” 

Gered 

Closing the Loop heeft al minstens 2 miljoen telefoons van de stortplaats gered. Zo verminderen ze CO2-uitstoot en zorgen voor inkomen voor mensen in ontwikkelingslanden. Het stelt bedrijven in staat het gebruik van de materialen in nieuwe telefoons te compenseren door evenveel gebruikte materialen nuttig te hergebruiken. Hiervoor kreeg het bedrijf vorig jaar de Circular Award.  

Deze aanpak spreekt de wethouder aan:

“Het is goed te zien hoe impact gemaakt wordt met een gezond businessmodel. Zo vanzelfsprekend zou circulair ondernemen altijd moeten zijn.” Haarlemmermeer was een paar jaar geleden een van de eerste gemeenten die via Closing the Loop afgedankte telefoons een nieuwe bestemming gaf. Hierna volgden nog meer overheden en bedrijven.   

Oude GSM's

Oude telefoons worden naar Afrika gestuurd en als ze daar overbodig zijn, worden ze teruggehaald. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Sieraad 

Van het goud en zilver uit mobieltjes kunnen nu ook sieraden worden gemaakt. De spin-off Nowa (komt van no waste) gaat hiermee starten. Met de sieraden willen de initiatiefnemers bewustzijn creëren rond de waardevolle grondstoffen in oude telefoons. Het is meteen een oproep om oude mobieltjes in te leveren. Voor één gram zilver zijn 40 smartphones nodig. Via crowdfundingwebsite Kickstarter worden momenteel middelen geworven. 

Envelop 

Houd een werkende telefoon als reserve en stop overbodig geworden telefoons in een envelop met naar Closing the Loop, antwoordnummer 45577, 1040 WD Amsterdam. Meer tips en adviezen zijn te vinden op de website van Milieu Centraal.

Geef een reactie