Van vervoer, economie en cultuur

Alweer een week voorbij gevlogen! Het is maar goed dat ik overal foto’s van maak en dat er een agenda wordt bijgehouden, want anders zou ik zomaar het overzicht kwijt kunnen raken. Deze week stond weer in het teken van kennismaken, inwerken en bezoeken.

Zo had ik op maandag mijn eerste “staven”; besprekingen per portefeuille met allemaal specialisten die de zaken voorbereiden en uitwerken. Afgelopen maandag ging dat over economie en over verkeer en vervoer (zowel voor Haarlemmermeer als voor de hele Metropoolregio (van Alkmaar tot Haarlemmermeer en van Lelystad tot Haarlem, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam). Aan het eind van de dag gingen we het koopcontract voor ons nieuwe huis op de dijk langs de ringvaart tekenen!

Op dinsdag hebben we collegevergadering en bespreken we vragen van raadsleden en voorstellen die we willen voorleggen. Die dag stond er ook een leuk kennismakingsinterview in het Haarlems Dagblad. ‘s Middags ging ik met een van de elektrische auto’s een rondrit maken om belangrijke projecten te bekijken, zoals de Duinpolderweg en de HOV-verbinding (hoogwaardig openbaar vervoer), een nieuwe brug bij Lisserbroek. Diezelfde avond was er een informatieavond over die brug. Helaas riep deze avond nog meer vragen op dan dat er antwoorden kwamen en moeten we dus snel samen met de Provincie Noord-Holland in gesprek met de diverse betrokkenen. Dit zijn ingrijpende besluiten met grote gevolgen voor inwoners.

Op woensdag hadden we met het hele college een cursus rampenbestrijding en crisisbeheersing in de Koningin Maxima Kazerne. Je wilt niet weten wat er allemaal komt kijken bij een crisis en ik hoop dat we onze kennis heel lang niet in de praktijk hoeven te brengen. Die middag bespraken we met de collega wethouders economische zaken in de Amstelland Meerlanden (Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Diemen, Uithoorn en Haarlemmermeer) met de gedeputeerde van de provincie het aanbod van kantoorruimte en bedrijventerreinen. Ik mocht een presentatie over mijn nieuwe woonomgeving Rijsenhout geven waar de problematiek van de transformatie van oude kassen speelt. We waren te gast in Amstelveen waar we met een busje nog een kijkje namen over een bedrijventerrein wat herontwikkeld wordt. ‘s Avonds was er nog een leuke nieuwjaarsreceptie in het kunstfort van Vijfhuizen waar ik veel mensen tegenkwam die ik in mijn portefeuille cultuur nog zeker vaker ga treffen. Mark was met HOV-bus 300 naar het fort gekomen en samen aten we nog wat in het Graanpakhuis (waar we natuurlijk weer wat bekenden tegenkwamen).

Donderdag stonden er weer een hele serie gesprekken gepland (elk half uur een nieuw gezelschap) op mijn kamer. Het kennismakingsgesprek met de experts op het gebied van cultuur deden we buiten met een wandeling langs diverse kunstobjecten. De leukste vond ik het oranje baby kunstwerk aan bruggen in het centrum van Hoofddorp. In de vorm van DNA-strengen kronkelt het kunstwerk over de brug en op de bollen komt steeds een naam te staan van een nieuw geboren baby in de wijk. Hoe leuk is dat? Aan het eind van de dag kon ik nog even een stukje meemaken van een ontmoeting in Pharos, een verzamelplek van gezond werken, waar zowel de voedselverspilling wordt aangepakt als aan afvalscheiding wordt gedaan en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk worden geholpen. Inspirerende plannen op de 18de etage met uitzicht over de witte polder. Daarna kon ik nog aanhaken bij de tentoonstelling over de geschiedenis en toekomst van Haarlemmermeer. Een buitententoonstelling tussen station en raadhuis met in het raadhuis verschillende scenario’s van de toekomst van Haarlemmermeer. Het debat moest ik missen omdat ik bij de beëdiging van de burgemeester van Uithoorn mocht zijn. De kersverse Commissaris van de Koning mocht de belofte aannemen en dat ging er vrolijk aan toe.

Op vrijdag had ik weer een paar van mijn ontmoetingen met raadsleden op hun favoriete plekken in de gemeente. Dat was een frisse ochtendwandeling rond de Toolenburgerplas gemaakt en een lunch naast het Gemaal met uitzicht op SugarCity in het nieuwste stukje Haarlemmermeer; Halfweg. Tot slot bezocht ik de opening van 100 jaar vrouwenkiesrecht. Een mooie afsluiter van de week.

3 Responses to “ Van vervoer, economie en cultuur ”

  1. Leuke blog, informatief ook,
    rug recht en neus in de wind!

  2. Onder de indruk. Nu maar de juiste draad vinden binnen deze kluwen en hier voorzichtig aan trekken. ?‍♂️

  3. Mooi dat je dit zo deelt, Marja. Als part-time inwoner van Hoofddorp en Tilburg, volg ik het met belangstelling.

Geef een reactie