Hoe de Hollandsche Leeuw de Waterwolf versloeg

Het waren woeste jaren, de jaren dat het Haarlemmermeer nog een meer was (eigenlijk meerdere meren). Er werden bloedige gevechten gestreden tussen de Watergeuzen en de Spanjaarden. Amsterdam en Leiden werden keer op keer bedreigd via het wassende water. Totdat het Rijk besloot hier een eind aan te maken. Vanwege het woeste en landvretende karakter van het meer kreeg het de bijnaam de Waterwolf. En deze wolf moest verslagen worden door de Hollandsche Leeuw.

En dat gebeurde ook. Het Rijk bedacht dat de kosten voor dit project wel opgebracht konden worden door de verkoop van de grond. Stoere mannen en jonge jongens werkten zich een slag in de rondte en de gemalen De Crucquis in Vijfhuizen, de Lijnden bij Halfweg en de Leeghwater bij de Kaag draaiden op volle toeren. De mannen dronken zich ‘s avonds weer moed in voor een nieuwe werkdag (het verhaal gaat dat er langs de Ringdijk voor elke twaalf gezinnen een kroeg was). In 1852 was het meer droog, maar de eerste drie jaar waren er nog geen wetten. Als je dan wat in Haarlem had uitgespookt, zorgde je gewoon dat je de Ringvaart overstak, want in het ‘’nieuwe land’’ kon niemand je wat maken! Daarna werd het land bekaveld. Burgemeester van Amersfoort uit Amsterdam kocht voor zijn pianospelende vrouw een hoeve om te badderen (Badhoevedorp!) en het land werd bewerkt en bewoond door ondernemende types, mensen die het avontuur aangingen en niet bang waren hun handen uit de mouwen te steken. Deze pioniersgeest, de ondernemerszin, proef ik nog elke dag in Haarlemmermeer!

One Response to “ Hoe de Hollandsche Leeuw de Waterwolf versloeg ”

  1. S.pfaeltzer

    Marja! Wat een leuke blog!

Geef een reactie