De Koning in mijn kamer!

In 2013 vroeg ik een wedstrijd uit te schrijven onder kunstenaars voor een nieuw borstbeeld van de Koning in de raadszaal van de Stopera. We hadden jarenlang Beatrix op een sokkel gehad maar met de aankomende troning werd het tijd voor een nieuw beeld.

Het college vond dit een goed idee en gaf het Amsterdams Fonds van de Kunst (AFK) de opdracht deze wedstrijd uit te schijven. Er kwamen vele aanmeldingen en er werden drie kunstenaars genomineerd om het mogelijke beeld te maken. De inwoners van de gemeente mochten meekiezen en de keuze viel op het prachtige transparante beeld van Marjolein Rothman. Lees hier waarom ze deze vorm had gekozen. Het borstbeeld staat in de raadzaal en is van buitenaf ook te zien. Er zijn twee miniaturen gemaakt. Eentje staat in de werkkamer van de Koning en de ander was na het overlijden van Eberhard van der Laan in het depot terecht gekomen. Omdat ik een groot voorstander ben van zoveel mogelijk kunst achter gesloten deuren weg te halen, heb ik het Amsterdam Museum verzocht dit miniatuur in bruikleen te mogen krijgen. En dat mocht! Nu genieten mijn vele bezoekers en ik van dit werk. 🍓

Geef een reactie