Samen zoeken naar goede oplossingen

Met veel trots lieten een aantal inwoners uit Zwaanshoek mij de afgelopen weken hun woning en of bedrijf zien. Hun erfgoed. Vaak al jaren in bezit van de familie. Generatie op generatie wordt hier gewoond en gewerkt. Hard gewerkt. Tijdens de gesprekken proefde ik veel liefde en binding met het gebied en met de historie van Haarlemmermeer. Zo is in een van de huizen, ter herinnering aan overgrootvader, een origineel oud raam uit diens boerderij, geplaatst. Overgrootvader was een van de eerste pioniers die in de 19e eeuw het nieuwe land van de polder mee hielp ontginnen.

Sinds eind vorig jaar weten deze mensen dat hun woning/bedrijf straks waarschijnlijk moet wijken voor de Duinpolderweg. Voor een aantal van hen is de harde werkelijkheid doorgedrongen dat er hier geen toekomst meer voor ze is. Deze zo geliefde plek zullen ze moeten opgeven. Ik hoorde “Het kan toch niet waar zijn dat ons levenswerk verloren zou gaan.”  Maar ook “sommige dingen moeten wijken voor andere dingen, dat is goed maar ik zou graag in dit dorp willen blijven wonen”.

Dat de bereikbaarheid in de Duin- en Bollenstreek, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer slecht is vergeleken met andere delen van Nederland, blijkt uit ieder onderzoek. De leefbaarheid en verkeersveiligheid in Lisserbroek, Zwaanshoek en Beinsdorp gaat achteruit. Zeker met het oog op de toekomst is het vergroten van de bereikbaarheid hard nodig want in de hele regio komt steeds meer verkeer, onder andere door de bouw van nieuwe woonwijken. De besluiten die door de provincie Noord- en Zuid-Holland genomen zijn hebben ingrijpende gevolgen voor het leven van deze inwoners.

Aan de ene kant is het fijn dat er nu eindelijk duidelijkheid gaat komen, aan de andere kant moet er juist nu nog intensief gesproken worden over de definitieve invulling van de weg. Het maakt toch nog wel wat uit of de weg dwars door je erf komt of een stukje verderop. De komende jaren ga ik samen met de bewoners, ondernemers en de provincies zoeken naar goede oplossingen. We bouwen aan een nieuwe toekomst en houden regelmatig contact. Het liefst zo persoonlijk mogelijk.

Geef een reactie