Opgewekt op weg!

De weg ligt er toch al. Waarom dan niet het wegdek dubbel gebruiken en er zonnecellen in verwerken die energie opwekken? Dat is de gedachte achter de Solaroad. Op de Fokkerweg (N323) in Oude Meer wordt nu een proef gedaan. In een deel van de parallelweg liggen zonnecellen.

Ook in Spijkenisse start een vergelijkbare proef waar in het wegdek van een busbaan op de Groene Kruisweg zonnecellen zijn verwerkt. Op 7 maart was daar een feestelijke bijeenkomst die de start van beide proeven markeerde. De gemeente werkt met de provincies Noord- en Zuid-Holland samen aan de doorontwikkeling van deze zonnewegen. Hiermee komt een grootschalige toepassing van deze innovatie een stap dichterbij.

Slimme wegen

Wethouder Marja Ruigrok (Economie en innovatie) is enthousiast:

Het is voor het eerst dat in Nederland op een dergelijke schaal energie wordt gewonnen uit het wegennet. De mogelijkheden voor grootschalige toepassingen worden hiermee enorm vergroot. En het levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van slimme wegen en duurzame energietransitie. Ik hoop dat uiteindelijk heel Nederland vol komt te liggen met deze zonnewegen.

Rijdend opladen

Met de opgewekte energie kunnen wegverlichting, verkeersinstallaties en huishoudens van stroom worden voorzien. Solaroad is een gezamenlijke vennootschap van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Stukton Civiel en TNO. Sten de Wit (directeur Solaroad) denkt dat het een doorbraak kan betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening.

Zeker als het uitgroeit tot een systeem waarmee elektrische auto’s al rijdend meteen kunnen worden opgeladen. Dus op de plek waar dat nodig is. Een goede stap richting een energie neutrale mobiliteit.

Ondernemers

De ondernemers aan de Fokkerweg zijn over de proef geïnformeerd, uiteraard zijn ze benieuwd naar de resultaten. Logisch, want ze zitten er met hun neus op. De provincie Noord-Holland en de gemeente hebben de parallelweg van de Fokkerweg gekozen omdat er voldoende zonlicht op schijnt en er veel zwaar verkeer overheen rijdt.

Bekijk hier de video: Wethouder Marja Ruigrok in gesprek over de Solaroad.
Lees ook het eerdere artikel over de SolaRoad.

Lees mijn blog in Parkeer24 over dit onderwerp.

Geef een reactie