Twee van de vier nieuwe wethouders

Het eerste college van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer ging officieel op tien januari aan de slag. De zes wethouders, waaronder vier nieuwe, werden met een grote meerderheid van stemmen door de gemeenteraad benoemd. Artikel in Ondernemen in Haarlemmermeer

Tekst: Bertine Schroder

Marjolein Steffens-van de Water (HAP), Mieke Booij (PvdA), Jurgen Nobel (VVD), Marja Ruigrok (VVD), Ap Reinders (HAP) en Mariette Sedee-Schuitemaker (CDA) vormen samen het nieuwe college. Het was in meerdere opzichten een prettige avond voor de nieuwe wethouders. Hun plannen werden enthousiast ontvangen door de oppositie. Daarmee is het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan een krachtig nieuw Haarlemmermeer’ het nieuwe collegeprogramma. In dit nummer stellen wij de eerste twee wethouders aan u voor.

Ik ben Jurgen Nobel, maar dat wist u al

Jurgen is een bekend gezicht in Haarlemmermeer en de politiek. Hij werd tweemaal door de lokale pers uitgeroepen tot ‘Politicus van het Jaar’. Jurgen werd door de journalisten geprezen om zijn politieke kundigheid en leiderschap. In 2017 werd hij door de VVD-fractie in de gemeenteraad gekozen tot hun nieuwe voorzitter. En sinds januari is hij wethouder, met een behoorlijk imposante portefeuille: Financiën, Grondzaken, Deelnemingen, Energietransitie & Woningbouw en Haven- en luchthavenzaken. Maar het is hem toevertrouwd, de politiek is hem met de paplepel ingegeven.

Fotograaf JustJusta

“Ik was al jong met politiek bezig,” stelt Jurgen. “We spraken er thuis vaak over. Mijn vader Jeroen is natuurlijk heel lang voor de PvdA actief geweest in de polder. Hij was ook van 2006 – 2014 ook wethouder financiën. Maar ik voelde me toch niet echt thuis bij de PvdA. Toen Pim Fortuyn werd vermoord, ben ik gaan zoeken en de VVD paste me wel. Die gebeurtenis had zo’n impact. Ongelooflijk, dat iemand van zijn leven wordt beroofd, omdat hij anders denkt. Onze discussies aan de keukentafel waren soms ook wel heftig, maar ik heb toch echt nooit moordneigingen gehad. Naast mijn werk als fractievoorzitter was ik ondernemer. Ik had een eigen koffiemerk, LE-BON koffie. (Inderdaad, Nobel achterstevoren…). Ook als raadslid was ik erg ondernemend. Ik probeerde mij in de raadzaal zoveel mogelijk in te spannen voor een overheid die zich niet continu met mensen bemoeit. Het opleggen van allerlei regels is vaak overbodig. Ik geloof sterk in de eigen kracht van mensen. Zo weten de meeste ondernemers prima hoe ze hun zaken moeten regelen zonder een overheid die zich daarin mengt. Als wethouder zal ik hetzelfde doen. Ik ben absoluut bereikbaar voor ondernemers. Mijn deur staat altijd open, maar het betekent niet dat je altijd je zin krijgt.

Marja en ik zijn allebei ondernemer geweest. Haarlemmermeer heeft een buitengewoon prettig ondernemersklimaat. Er heerst hier een ‘ja, het kan’ mentaliteit.”

Het vorige college heeft de begroting vastgesteld en daar moet het huidige college mee aan de slag. “Bestaand beleid wordt wel degelijk voortgezet. Maar wel met een andere benadering. Ik heb het vertrouwen dat er nu meer van de grond komt. ‘Bouwen’ is in iedergeval het sleutelwoord, want er is woningnood in Haarlemmermeer. Voor alle groepen is er een groot tekort. We zijn dan ook voor meer flexibiliteit bij het vaststellen van de bouwopgave per locatie. We willen bouwen voor een diverse groep. Hoofddorp leent zich ervoor om ook wat stedelijker te gaan bouwen.”

Over Schiphol zegt Jurgen: “Na het mislukken van het overleg over de toekomst van de luchthaven is het kabinet nu aan zet. Van ons hoeft Schiphol niet op slot. We zijn niet voor niets steeds de sterkste economische regio van Nederland. En dat komt niet alleen door onze vruchtbare kleigrond.”

Hallo, ik ben Marja Ruigrok

Marja’s ouders komen uit de Duin en Bollenstreek, uit Noordwijk om precies te zijn. Haar vader was accountant bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het gezin woonde in Gorinchem. “Zij hadden vier kinderen”, vertelt Marja. “Ik was de jongste. Toen ik 4 jaar was zijn we verhuisd naar Friesland. Toen ik 16 was, woonde ik op kamers omdat mijn ouders op een moeilijke manier uit elkaar gingen. Ik zakte voor mijn eindexamen, maar vond in Amsterdam gelukkig een school waar ik mijn gymnasium bèta afrondde. Toen ben ik gaan studeren.  

Fotograaf: Amaury Miller

Ik heb van jongs af aan het idee gehad om een eigen bedrijf te gaan beginnen. Ik heb een studie gevolgd die paste bij mijn ambitie om een reclamebureau op te zetten. Toen ik klaar was dacht ik: ‘zo, nu kan ik gaan beginnen’. Maar ik had werkelijk geen idee hoe dat allemaal moest. Ik kreeg voor een half jaar een baan aangeboden in Beverwijk. In die periode ben ik ook jullie voorzitter tegengekomen. Dick werkte toen nog bij de Kamer van Koophandel Amsterdam. Ik werkte drie jaar alleen, maar heb nooit het idee gehad om alles alleen te gaan doen. Met andere mensen mooie dingen maken, dát wilde ik. Toen heb ik mijn eerste collega aangenomen, en dat is best spannend voor een ondernemer. En dat wil ik graag kwijt aan alle zelfstandige ondernemers zonder personeel: dúrf die stap te maken! Ik had uiteindelijk 30 medewerkers. Twaalf jaar geleden ben ik begonnen met aandelen te verkopen aan de medewerkers en twee jaar geleden ben ik zelf uit de bedrijfsvoering gestapt. Maar ik ben super trots op het bedrijf. ”

Acht jaar lang maakte Marja deel uit van de Amsterdamse gemeenteraad. Ze was betrokken bij de coalitie en de laatste vier jaar ook fractievoorzitter. Marja: “Die ervaring is heel mooi, maar voor de raadsverkiezingen van maart 2018 besloot ik met het raadswerk te stoppen. Toen kwam Haarlemmermeer op mijn pad. Als vreemde eend kreeg ik de meeste stemmen en het voordeel van de twijfel. Ik hoop dat ik dat waar ga maken. De afgelopen twee jaar had ik veel andere activiteiten. Die heb ik sinds ik wethouder ben ‘on hold gezet’. Het Ajax shirt is uit.

Met mijn nieuwe collega-wethouders pakken we de draad op van wat er hier al is en dat is veel. Ik heb al wel ervaren hoeveel energie er hier bij de ondernemers zit. Ik maak een rondje door de polder en kom de prachtigste dingen tegen. De circulaire economie, Schiphol met alles wat er omheen gebeurt. Maar ik ben ook op twee zorgboerderijen geweest: De Fruitbloem in Abbenes en Stal Starro in Hoofddorp. Daarnaast heb ik ook met diverse mensen gesproken in Zwaanshoek voor wie de komst van de Duinpolderweg enorme gevolgen heeft, onder andere met Mart Vester van Global Garden. Het is mij opgevallen dat ondernemers hier verder kijken. Er heerst echt ondernemerszin. Het bruist hier. En ik ben er voor al die ondernemers. Ik ben bereikbaar en aanspreekbaar. Ik heb roze laarzen in de auto, ik stap door de polder en kom langs.”

 

Geef een reactie