Van Hyperloop tot Solarboat…

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom streek SHARE Meets, het netwerkevent over duurzame innovaties, dit keer neer bij het Kaj Munk College. Deze middelbare school timmert al lang flink aan de weg met innovaties. Opnieuw is aangetoond dat Haarlemmermeer en de MRA barsten van talent op het gebied van wetenschap, techniek en duurzame innovaties.

SHARE Meets liet hen aan het woord en nodigde er andere jongeren bij uit. Welke oplossingen hebben ze bedacht en welke kansen zien zij? Bij de start van de bijeenkomst op 3 april somde gastheer en teamleider Bert van Vliet bij het Kaj Munk 10-tallen voorbeelden op van innovaties die op zijn school het licht zien. Daar hoort tot verrassing van velen ook het ontwerp van het watertappunt bij dat nu op bijna alle NS-Stations wordt neergezet.

Watertappunt

Nog maar anderhalve week geleden onthulde wethouder Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) het Hoofddorpse watertappunt. Zij haalde in haar toespraak vele circulaire voorbeelden aan die in Haarlemmermeer gemeengoed zijn geworden.

“Laten we onze kennis en kunde delen, in Haarlemmermeer, maar ook in de Metropoolregio Amsterdam.”

De slogan van de wethouder is dan ook: ‘Als je niet kunt delen, kun je niet vermenigvuldigen.’

Deelgoed

Onderdeel van het middagprogramma was de Nationale DenkTank waarvan de gemeente partner is. Die slaat een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven. Denktanklid Eva Peet nam de SHARE Meets-deelnemers mee in de 10 innovatieve en praktische oplossingen voor een circulaire metropool. Hiervoor is een fundamenteel andere denkwijze dan nodig dan iedereen gewend is.

De oplossingen zijn het resultaat van intensief onderzoek door 20 getalenteerde jonge academici afgelopen najaar. Nu start de implementatie onder andere via Deelgoed.com. Het eerste product, de Deelgoedboom, een decoratief element, is gemaakt van bomen uit de stad. Wethouder Marja Ruigrok, Age Vermeer (Dura Vermeer) en André van den Bergh (Schiphol Group) schaften een boom aan en zijn daarmee ´launching customer´.

TU-Delft studenten Vincent Goverse en Tim Vleeshouwer met hun supersnelle Hyperloop. Foto: Jur Engelchor.

Hyperloop

Studenten Tim Vleeshouwer en Vincent Goverse van het D:Dream Team van het verrasten de deelnemers met een kijkje in hun supersnelle Hyperloop. Dit energiezuinig hogesnelheids-transportsysteem moet reizigers binnen een half uur van bijvoorbeeld Hoofddorp naar Parijs brengen. Korte afstandsvluchten binnen Europa kunnen door een Hyperloop-netwerk tussen de hoofdsteden worden afgeschaft.

Vacuüm

De werking van de Hyperloop komt erop neer dat een speciale trein door een vacuüm getrokken buis schiet. Het geheel is het beste te vergelijken met buizenpost. De studenten bereiden zich voor op een bezoek aan de testomgeving die bestaat uit een buis van één kilometer in Californië. Een werkend exemplaar als officieel reizigersvervoer van de Hyperloop wordt op z’n vroegst over 15 jaar verwacht. Overigens zoeken de studenten nog een hoofdsponsor.

Solar

Een ander inspirerend geluid kwam van de ambitieuze scholieren Jeroen de Zwart en Esmee Turien. Zij bouwen in het Kaj Munk, samen met andere scholieren, aan een Solar Boat. Dit is een boot op zonne-energie die komend voorjaar de strijdt aanbindt tegen scholen uit heel Nederland. Voor  de Young Solar Challenge moeten nauwkeurig de bouwtekeningen worden gevolgd van de organisatie. Bij hun werk worden ze begeleid door onder meer docente Corien van den Ende die al vaker met dit bijltje heeft gehakt.

“Nu maar hopen dat de toetsweken geen roet in het eten gooien, want de planning moet worden gehaald,” waarschuwt Corien de scholieren lachend.

Zekerheid

Bij SHARE Meets kijkt ook de wetenschap mee. Dit keer nam gedragspsycholoog Tünde van Hoek van Dijksterhuis & van Baaren dit voor haar rekening. Zij legde uit dat gedrag een sleutelrol vormt bij veel maatschappelijke problemen. Wanneer je de psychologie achter deze obstakels begrijpt, kun je ze bij de kern aanpakken. Als ze zo op een rij staan, zijn ze heel vanzelfsprekend. Mensen willen zelf beslissen of meebeslissen (autonomie). Verder zoeken mensen zekerheid in een complexe wereld, ze houden niet van onverwachte verrassingen. Als derde noemde de gedragspsycholoog het gegeven dat mensen aan energiebehoud doen.

“We kunnen niet alle informatie die via de media op ons afkomt, opnemen. Dat kost veel te veel moeite.”

Haar advies is dan ook: wil je een verandering in gang zetten, houd rekening met deze eigenschappen.

Wat is SHARE Meets

Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer houden een aantal keren per jaar onder de vlag van SHARE Meets een bijeenkomst op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

Geef een reactie