Als je niet kan delen…

Deelboom voor speelgoed in het raadhuis

Een puzzel, een knuffel of blokken waar niet meer naar wordt omgekeken? Ouders en kinderen kunnen die voortaan kwijt in de ‘Deelboom’ in de hal van het raadhuis. Tegelijk kunnen ze er speelgoed uitzoeken dat anderen hebben achtergelaten. De Deelboom werd 28 mei officieel onthuld door wethouders Marja Ruigrok (Economie en Innovatie) en Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd).

238 stuks speelgoed 

“Een kind heeft gemiddeld 238 stuks speelgoed, maar gebruikt er maar 12”, vertelt Eva Peet (22), student Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Zij is samen met Bo Wong, die deze opleiding al heeft afgerond, de initiatiefnemer van de Deelboom: een stellage van hout waar je gebruikt speelgoed kunt achterlaten of meenemen. 

Delen is nieuwe normaal 

Met hun bedrijf Deelgoed willen Eva en Bo de deeleconomie promoten. 

“Mensen willen graag dingen hébben, maar wij vinden dat delen het nieuwe normaal moet worden. De Deelboom is ons eerste project. We richten ons op kinderen, zodat zij op jonge leeftijd leren dat delen leuk en normaal is. Én omdat we weten dat er in veel huizen kasten uitpuilen van niet meer gebruikt speelgoed, vaak ook tot frustratie van de ouders.”  

Speelgoed delen 

Het idee voor het delen van speelgoed ontstond toen Eva vorig jaar deelnam aan de Nationale Denktank. Daarbij gaan twintig studenten vier maanden aan de slag met een maatschappelijke vraagstuk. Dit keer was dat het versnellen van de circulaire economie.

“De productie en het vervoer van spullen, dus ook speelgoed, zorgt voor enorm veel CO2-uitstoot. Door te delen in plaats van steeds iets nieuws te kopen kun je een grote impact maken.” 

‘Mooie en haalbare oplossing’ 

Eva en Bo presenteerden afgelopen april hun Deelboom tijdens SHAREMeets. En niet zonder succes. Zowel de gemeente Haarlemmermeer als Dura Vermeer en Schiphol schaften er een aan. Wethouder Marja Ruigrok is enthousiast: 

“De Deelboom maakt het delen van speelgoed leuk, toegankelijk en aantrekkelijk voor iedereen. Het is een geweldig mooie én haalbare oplossing om speelgoed en wellicht ook andere producten te delen. Een oplossing die ons allemaal dichter bij de circulaire economie brengt.”  

Echte boom 

Ook Eva denkt dat de Deelboom voor andere zaken gebruikt kan worden, zoals gereedschap of sportkleding. “En hij kan overal worden geplaatst: op scholen, de buitenschoolse opvang, op kantoren, bij sportverenigingen of supermarkten.” De Deelboom is gemaakt door medewerkers van een sociale werkplaats, van hout van een ‘echte’ boom die anders de versnipperaar in zou gaan.

De Deelboom is te vinden in het kinderhoekje in de hal van het raadhuis, als je binnenkomt links achterin. 

Geef een reactie