Monument van het jaar

Zaterdag 14 september maakte wethouder Cultuur Marja Ruigrok bekend dat het Oude Raadhuis in Hoofddorp gekozen is tot Monument van het jaar 2019. “Voor de vijfde keer in de geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer is een Monument van het jaar gekozen. Als gemeenschap geven we samen meer en meer betekenis aan deze prijs en bouwen we aan een mooie traditie!” aldus de wethouder. 

Met de verkiezing tot monument van het jaar wil het gemeentebestuur aandacht vestigen op het bijzondere en diverse culturele erfgoed in de gemeente Haarlemmermeer. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september. Dit jaar is het thema “Plekken van Plezier” en gaat het over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. In sommige monumenten kun je trouwen of genieten van kunst, toneel en film.  

Winnaar Erik Jobben krijgt de bokaal uit handen van wethouder Marja Ruigrok

Winnaar Erik Jobben (Theater Het Oude Raadhuis) krijgt de bokaal uit handen van wethouder Marja Ruigrok. Foto: Jur Engelchor

Keuze uit drie monumenten

De erfgoedcommissie had drie monumenten genomineerd die bij dit thema aansluiten te weten: het voormalig gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in Halfweg, het Oude Raadhuis in Hoofddorp en SugarCity in Halfweg. Aansluitend konden inwoners hun stem uitbrengen. In totaal werden 1153 stemmen uitgebracht. Waarvan 239 op het voormalige gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 320 voor SugarCity en 594 stemmen voor het Oude Raadhuis. Daarmee is het Oude Raadhuis de duidelijke winnaar van 2019.

Het Oude Raadhuis

Het Oude Raadhuis is het voormalig raadhuis van de gemeente Haarlemmermeer en is een rijksmonument. Het is gebouwd in neoclassicistische bouwstijl. Deze stijl is kenmerkend voor overheidsgebouwen uit de vorige eeuw. Het middendeel van het gebouw heeft gedeeltelijk een plat dak met een klokkentorentje met koperen dak (de klok bevindt zich tegenwoordig in het nieuwe raadhuis). De voorgevel heeft een balkon waarboven het gemeentewapen van Haarlemmermeer te zien is. Tegenwoordig is theater De Meerse hier gevestigd en kun je genieten van diverse voorstellingen, concerten en films. Daarnaast is het een sfeervolle trouwlocatie. Het biedt twee zeer fraaie ruimten aan om elkaar het ja-woord te geven.

Geef een reactie