King of data

Gisteren kwam onze Koning Willem-Alexander op werkbezoek in een datacenter in de polder. Hij had zelf het initiatief genomen voor dit informatieve bezoek en ik mocht er bij zijn! De Dutch Data Center Association organiseerde een rondleiding en diverse rondetafel gesprekken. We spraken over de schaarse ruimte en de nog schaarsere stroom, over de (on)mogelijkheden om bij te dragen aan de energietransitie en over innovatieve manieren om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Ik vond het een eer om aan te schuiven en onze standpunten te delen. Lees hier meer in het persbericht van het Koninklijk Huis.

Koning op werkbezoek in het kader van digitalisering

Nieuwsbericht | 01-11-2019 | 17:09

Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 1 november een werkbezoek gebracht aan de regio Amsterdam, ‘Digital Gateway to Europe’. De Koning bezocht de Nederlandse vestiging van datacenter NTT en informatietechnologiebedrijf IBM. Datacenter NTT is in april van dit jaar geopend, omvat 16.000 m² computervloeroppervlakte en biedt voorzieningen aan onder meer wereldwijd opererende hyperscalers, multinationals en cloudleveranciers. Het informatietechnologiebedrijf IBM kent een lange geschiedenis van vernieuwing. Door de jaren heen is het accent verlegd van het ontwikkelen van hardware naar het ontwikkelen van IT-oplossingen voor klanten en Cloud- en AI-diensten.

Vergroot afbeelding

De Koning krijgt een rondleiding door het datacenter van NTT in Rozenburg.

©Menno Bausch

Tijdens een rondleiding door het datacenter kreeg de Koning uitleg over de nieuwste technieken op het gebied van dataopslag en over de voorwaarden aan stroomvoorziening, koeling en beveiliging om continuïteit te kunnen garanderen. De Koning sprak vervolgens met bestuurders uit de regio, brancheorganisatie Dutch Data Center Association en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Economische Zaken en Klimaat over de positie van Nederland als grootste digitale mainport van Europa, de uitdagingen voor de sector en de mogelijkheden om duurzaam verder te groeien.

Bij IBM woonde de Koning een demonstratie bij over de Rotterdamse haven waar realtime weer- en waterdata worden gebruikt om het scheepvaartverkeer en het laden en lossen te plannen. Ook was de Koning bij een demonstratie waarbij via blockchaintechnologie elektrische auto’s en huishoudbatterijen kunnen worden ingezet om het hoogspanningsnet in balans te houden. Hiernaast vond er een ontmoeting plaats met het IBM Innovation Team, dat met een aantal scale-up bedrijven een innovatiebrainstorm hield.

RVD, nr. 264

Geef een reactie