En vat vol innovatie

De afgelopen drie dagen was ik bij de Smart City Expo. Ik ben overspoeld met technologische ontwikkelingen, nieuwe concepten en hartstochtelijke verhalen over hoe het leven in je gemeente slimmer, beter, gezonder en veiliger kan. Ik mocht als bestuurlijk vertegenwoordiger van de Metropoolregio Amsterdam aansluiten bij een geweldige Nederlandse delegatie. 

Als wethouder Economie & Innovatie en Verkeer en Vervoer was ik vooral op zoek naar praktische oplossingen. Zoals een van de sprekers zo mooi zei โ€˜โ€™Als je geen probleem kan bedenken dat opgelost kan worden met een (technologische) oplossing moet je het niet doenโ€™โ€™. En daar ben ik het helemaal mee eens. We moeten op zoek naar slimme toepassingen die direct impact hebben op bewoners en ondernemers. 


Daarom werd ik super enthousiast van de slimme lantaarnpalen, die ook kunnen laden, WiFi (en 5G) kunnen leveren, die cameraโ€™s hebben en sensoren en scanapparatuur en die daarnaast ook nog eens mooi LED-verlichting geven ;-). Ik werd ook warm van de slimme verkeerslichten die bijvoorbeeld voorrang kunnen geven aan fietsers, aan de MaaS-oplossingen die verschillende steden aan het uitproberen zijn. Ik kwam natuurlijk niet geheel onvoorbereid, want in Haarlemmermeer doen we al het een en ander aan slimme toepassingen.ย 


Het was goed om het gesprek aan te gaan met de gemeente Barcelona, die met veel uitdagingen op het gebied van mobiliteit te maken heeft. En onze kennis te delen met een delegatie uit Korea en op bezoek te gaan bij onze collegaโ€™s van Singapore. Mijn motto werd de afgelopen dagen weer eens goed in praktijk gebracht โ€˜โ€™als je niet (kennis) kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen!

Dus als je meer wilt weten over zintuiglijke bushaltes, of haltes met kluisjes voor je online bestellingen of het internet of trees, de zelfrijdende busjes, robots die branden blussen, een real time dashboard voor je gemeente of polderdaken…. spreek me dan aan en laat je inspireren! Want van inspireren kan je leren en van leren ga je doen!

Dank Amsterdam Smart City voor de begeleiding en inspiratie!

Geef een reactie