Oproep dhr. Polanus, 73 jr

De Noord/Zuidlijn doortrekken naar Hoofddorp? Wanneer je de berichten in de media van afgelopen week eropna slaat lijkt doortrekken al een voldongen feit. En ook wat René Polanus betreft liever vandaag dan morgen. De 73-jarige Hoofddorper stuurde wethouder Marja Ruigrok (Verkeer en Vervoer) een mail met het verzoek haast te maken, zodat ook hij nog plezier van de metrolijn kan hebben.

Noord/Zuidlijn

In onze regio staan we voor een enorme bereikbaarheidsuitdaging de komende jaren. Op korte termijn komen er tienduizenden woningen bij, zet de toename van de werkgelegenheid door en   groeit het gebruik van het Openbaar Vervoer. Bestuurders uit de regio zitten om tafel met het Rijk, Schiphol, KLM, NS en ProRail om met oplossingen te komen. Wethouder Marja Ruigrok:

“Als eerste verbeteren we gezamenlijk de veiligheid en bereikbaarheid van Schiphol. Oplossingen die we bekijken zijn onder andere het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp en het sluiten van de kleine metroring van Amsterdam. In het voorjaar van 2020 is een aantal studies hierover afgerond en gaan we in gesprek met het Rijk over de uitkomsten.”

‘Parkeren is megagroot probleem’

René Polanus: “Ik woon al sinds 1973 in Hoofddorp, maar ben een geboren en getogen Amsterdammer. Ik kom nog vaak in de hoofdstad, voor sociale bezoeken, artsenbezoeken, winkelen of uitgaan, een kroket eten bij Van Dobben, de Albert Cuypmarkt, enzovoort.” Meestal neemt hij de auto.

“Maar het megagrote probleem in Amsterdam is parkeren. Ik rijd naar een locatie in West, Buitenveldert of Amstelveen waar kosteloos parkeren is, en stap dan over op het openbaar vervoer. In sommige buurten van Amsterdam is de zondag nog vrij van betaald parkeren. Binnenkort heb ik op zondag een afspraak in Amsterdam-Oost. Daar kun je dan gratis parkeren. Maar op andere dagen van 09.00 tot 21.00 uur betaal je maar liefst 4,50 euro per uur!”

René Polanus stuurde wethouder Marja Ruigrok een e-mail met het verzoek haast te maken met het doortrekken van de Noord/Zuid-lijn, zodat ook hij er nog plezier van kan hebben.
Foto: Shutterstock

‘Heerlijk rap met de metro’

Reizen met het openbaar vervoer naar Amsterdam is volgens Polanus op dit moment niet bepaald ideaal. “De trein is duurder dan de metro en geeft bovendien geen 65+korting. Er zijn wel algemene kortingskaarten, maar die hebben beperkingen voor het reizen ’s morgens en ’s avonds. Ook moet je nu te veel overstappen. Een doorgetrokken metro is handiger: minder overstappen, hogere frequentie, makkelijker op een andere metro overstappen, et cetera. Of het nu in Londen, Parijs of Wenen is: het gaat allemaal zo heerlijk rap met een metro. En hoe meer lijnen, des te sneller ben je op je bestemming.”

Zestien jaar geleden dacht hij éven dat het al zover was. “In juni 2004 was ik blij verrast met de werkzaamheden in de Zoetermeerstraat in Hoofddorp. De bouwput leek sprekend een metrotunnel dus ik veronderstelde al dat de metro in aanbouw was en langs mijn huis zou rijden. Helaas: het bleek een gigantische overloopbak voor regenwater te worden.”

Ruigrok: “Ik ga mijn stinkende best doen om ervoor te zorgen dat ik samen met de heer Polanus uiterlijk 2030 in Hoofddorp op de Noord/Zuidlijn kan stappen. Daar maken we een feestje van! ”Gepubliceerd op: 13 dec 2019

Geef een reactie