Paar liggertjes leggen

Wat is er mooier dan met je eigen ogen te kijken naar een project waar al heel lang over vergaderd wordt? Stoere mannen en grote machines (de dames geven de leiding ;-). Het was enorm spectaculair om de 43 meter lange liggers op hun plek gelegd te zien worden. Lees hier het bericht over De Nieuwe N200.

Dinsdagavond 21 januari 2020 bereikte het project De Nieuwe N200 weer een mijlpaal: de eerste zeven van in totaal 42 betonnen liggers zijn geplaatst. Elke van de kokervormige liggers is 1.48 meter breed en 1.35 meter hoog. De lengte varieert. De kortste is 24 meter en weegt 73 ton en de langste ligger is 47 meter en weegt 138 ton. De liggers zijn met speciaal konvooi naar Halfweg gebracht en met twee hijskranen een voor een op de steunpunten gelegd. Het is een beproefde manier van werken; zo ging het ook in 1925 toen de huidige Boezembrug in Halfweg werd gebouwd.

EรฉN200 legt liggers in drie fasen

EรฉN200 werkt van west naar oost en heeft het werk in drie velden verdeeld. In ieder veld  worden in totaal 14 liggers geplaatst. In de avond en nacht van 22 en 23 januari worden de rest van de liggers in veld 1 geplaatst. Als alles volgens planning verloopt wordt veld 2 in week 7 gelegd en het laatste veld in week 10. Vervolgens wordt de brug vanaf de liggers verder opgebouwd.

Kijken vanaf de voetgangersbrug

Geรฏnteresseerden hebben de mogelijkheid om het inhijsen van de liggers bij te wonen. Vanaf de voetgangersbrug bij het station zijn de werkzaamheden goed te zien. Het inhijsen start om 22.00 uur en duurt tot 05.00 uur in de ochtend. Het verkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden. Hoe ging het er de eerste avond aan toe? Bekijk het in het filmpje hieronder:

Boezembrug prominent deel van het project

De N200 loopt via de Boezembrug dwars door Halfweg en is een onmisbare schakel in de doorstroming van het verkeer tussen Amsterdam en Haarlem. De nieuwe brug krijgt een scherpere bocht, het verkeer rijdt er straks langzamer, er komt een uitkijkpunt en er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Daarmee past hij beter bij het dorpse karakter van Halfweg.

Geef een reactie