Goed nieuws voor erfgoed

Op de valreep van de feestdagen is het me nog net gelukt om een brief (helemaal onderaan dit artikel) naar de raad te sturen over de de plannen met het Fort bij Aalsmeer. Ik ben ontzettend blij dat we nu een fase in gaan van verkennende gesprekken om het fort te ontwikkelen samen met diverse betrokkenen. Een van de belangrijkste betrokkenen is het museum CRASH en de voorzitter, Peter de Raaf, geeft aan dat hij blij is met de plannen! Lees hier het interview met Peter.

“Na drie jaar onzekerheid lijkt er nu duidelijkheid voor CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum 40-45. Het museum kan in het Fort bij Aalsmeer blijven, waar het al elf jaar zit. “Een grote opluchting voor ons. We kunnen weer plannen maken voor de toekomst”, zegt Peter de Raaf, voorzitter van de stichting Crash Research in Aviation Society 1940-1945, die het museum beheert.

Lange tijd zag het ernaar uit dat CRASH moest vertrekken uit het Fort bij Aalsmeer. De gemeente laat het fort opknappen en wil dat er meer activiteiten komen, zodat meer mensen gebruik kunnen maken en genieten van deze bijzondere plek. CRASH zou hiervoor het veld moeten ruimen. Maar in het plan dat Stadsherstel nu op verzoek van de gemeente heeft gemaakt, is ook ruimte voor het museum. 

Militair karakter 

“Dit is voor ons natuurlijk prachtig nieuws”, zegt Peter de Raaf. 

“We zijn hier ooit door een toevallige samenloop van omstandigheden terechtgekomen, maar het karakter van het gebouw past helemaal bij het museum. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam had het fort oorspronkelijk een militaire bestemming. Dat militaire karakter is nog duidelijk zichtbaar en voelbaar, alleen al door de 70 cm dikke muren.” 

Inschikken 

In het plan van Stadsherstel komt er horeca in het fort en ruimtes voor trainingen, presentaties en zaalverhuur. Peter de Raaf: “Natuurlijk begrijpen we dat we moeten inschikken als er meerdere gebruikers komen. Met Stadsherstel, de gemeente, de dorpsraden van Aalsmeerderbrug en Rijsenhout, ondernemers en andere belanghebbenden gaan we in gesprek over de plannen.” Ook buurman Boer Bos, die op zijn naastgelegen fortboerderij trainingen en coaching verzorgt, is bij de plannen betrokken. “Met hem hebben we al een goede samenwerking en uitstekend contact”, zegt Peter de Raaf. 

We kunnen weer plannen maken voor de toekomst”, zegt Peter de Raaf, voorzitter van de stichting Crash Research in Aviation Society 1940-1945. Foto: Margo Oosterveen

Wapencollectie 

De opluchting is des te groter omdat het de afgelopen jaren niet gelukt is andere geschikte huisvesting te vinden. “We hebben verschillende mogelijkheden bekeken, maar of het was financieel niet haalbaar, of het pand was niet goed te beveiligen. We hebben een uitgebreide wapencollectie. Daarvoor hebben we een vergunning, maar dat betekent wel dat het museum goed beveiligd moet zijn. In het fort is dat wel goed te realiseren.” 

Luchtstrijd en het verzet 

In CRASH zijn veel bijzondere voorwerpen en documenten over de Tweede Wereldoorlog in Haarlemmermeer en Nederland te zien, voornamelijk over de luchtstrijd. Ook is er uitgebreid aandacht voor het verzet tegen de Duitse bezetting. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen, lezingen en educatieve routes voor kinderen, onder andere over opgegraven vliegtuigonderdelen, het verzet en geheime radiozenders.

“Je zou het in deze tijd niet verwachten, maar kinderen vinden het geweldig. Ze vragen onze vrijwilligers de oren van het hoofd.” 

Bijzondere gesprekken 

CRASH bestaat 29 jaar en drijft op de inzet van zo’n veertig vrijwilligers. “Ook voor hen ben ik blij dat we op deze plek kunnen blijven. Zij zetten zich met heel veel passie in voor het museum vanuit de gedachte ‘als je de geschiedenis niet kent, bestaat de kans dat die zich herhaalt’. We kunnen nu weer plannen maken voor de toekomst. Vorig jaar hadden we een recordaantal bezoekers: vierduizend, onder wie achthonderd kinderen. Dit jaar is een bijzonder jaar vanwege 75 jaar bevrijding, maar ook omdat 80 jaar geleden de Duitse inval in Nederland plaatsvond. Daar gaan we zeker aandacht aan besteden.” 

Kijk voor meer informatie over CRASH, adres, prijs en openingstijden op www.crash40-45.nl Gepubliceerd op: 15 jan 2020

Foto’s van mijn bezoek aan het museum op 28 februari 2019

Geef een reactie