Omarmen & Beleven

Artikel van Bart Boele in het Haarlems Dagblad van vandaag. Blij mee!

Mensen inspireren om erfgoed te beleven, ga er maar aan staan. Dat is wel wat VVD-wethouder Marja Ruigrok van Haarlemmermeer gaat doen.


„Voorheen was het erfgoedbeleid vooral gericht op behoud. Nu willen we dat zoveel mogelijk mensen erfgoed gaan beleven”, zegt Ruigrok. „Denk aan Sugar City in Halfweg als industrieel erfgoed waar de originele spoelbakken nog hangen. Kunst in de openbare ruimte. Fort Hoofddorp dat op 17 april wordt geopend en waar theater en cultuur worden gecombineerd met commerciële activiteiten.”

Door de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft Haarlemmermeer er acht eeuwen geschiedenis bij gekregen. Daarom is een nieuwe nota over erfgoed gemaakt om te bepalen hoe met het erfgoed om te gaan. Haarlemmermeer telt nu 148 rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten, beschermde dorpsgezichten in Spaarndam en Hoofddorp en de Stelling van Amsterdam die werelderfgoed is.

Geniedijk

De uitdaging is om geen ontwikkelingen tegen te houden, maar het erfgoed in te passen als er iets veranderd. Bij de Stelling van Amsterdam is dat al gedaan met Kunstfort Vijfhuizen, de batterij aan de Sloterweg waar ateliers zijn gekomen en door bij doorsnijdingen van de Geniedijk oog te hebben voor het verleden. „De A4 is zo’n beetje door de Geniedijk gewalst, maar wel met aandacht voor het verhaal van het verleden”, stelt Ruigrok. „Datzelfde willen we doen als het aquaduct onder de Haarlemmermeerse Ringvaart door bij Buitenkaag wordt aangepakt. Het is wel het oudste aquaduct van Nederland.”

Schoolkinderen bezoeken gemaal De Cruquius en plukken appels op landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. Dat zijn mogelijkheden om erfgoed onder de aandacht te brengen. Ruigrok: „Dat gaan we nu ook doen met een nieuwe bestemming voor het fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderburg.”

Verhalenpalen

„Voor de instandhouding van het erfgoed registreren we, hebben we een culturele atlas en een erfgoedcommissie. Om mensen te inspireren, willen we het verhaal van het erfgoed vertellen. Dat doen we al met de verhalenpalen in het landschap, waar er nu twintig van zijn”, aldus Ruigrok. Die verhalenpalen wijzen op historische gebeurtenissen die op die locatie zijn gebeurd, maar waarvan niets meer is te zien.

In de nota heet het officieel: ’Met erfgoed, kunst en cultuur kunnen we de samenleving versterken. Erfgoed is een van de dragende en verbindende krachten voor opgaven en ontwikkelingen binnen onze gemeente. Erfgoed draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving, de aantrekkelijkheid van de gemeente als bezoeklocatie en aan een aangenaam vestigingsklimaat.’

Voor het erfgoedbeleid wordt 141.900 euro uitgetrokken voor subsidies en 30.000 euro voor promotie, onderzoek en publicaties.

Geef een reactie