Inwoners met stip op 1

De nieuwe nota ‘Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer 2020-2025’ is vorige week door het college van B&W naar de gemeenteraad gestuurd. In deze visie is voor het eerst samenhang aangebracht tussen recreatie, evenementen en promotie. Op donderdag 19 maart gaat de raad hierover in gesprek en donderdag 2 april wordt over de nota gestemd. Opvallend: het gaat over toerisme, maar de inwoners van Haarlemmermeer zijn de belangrijkste doelgroep.

Ontdekken

Wethouder Marja Ruigrok: “Ik wil onze inwoners uitdagen om ons prachtige erfgoed, grote en kleine evenementen en de buitenkunst te ontdekken. We hebben sinds de samenvoeging met Haarlemmerliede en Spaarnwoude 31 kernen en zijn een aantal heel bijzondere iconen rijker, waaronder de Stompe Toren en SugarCity. Naast de inwoners komen ook onze bezoekers met het nieuwe beleid aan hun trekken. We beschikken over een gevarieerd aanbod hotels met een ruime keuze aan congresfaciliteiten en Haarlemmermeer is uitstekend bereikbaar.”

Wethouder Marja Ruigrok krijgt een rondleiding door Fort Hoofddorp

Wethouder Marja Ruigrok op bezoek bij Fort Hoofddorp. Foto: Kees van der Veer

Levendigheid

Door toerisme, evenementen en promotie te combineren maken we Haarlemmermeer nog bekender en aantrekkelijker, zegt Ruigrok.

Toerisme zorgt voor levendigheid en veel goede voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van bereikbaarheid. Daarnaast is toerisme onlosmakelijk verbonden met onze huidige maatschappij, waarin we er graag op uittrekken, rust zoeken of juist inspanning en vermaak. Bovendien biedt de ligging van Haarlemmermeer volop mogelijkheden voor waterrecreatie. Bijvoorbeeld rondom de Ringvaart, de Kaag en de Westeinderplassen. Het college gaat onderzoeken hoe de mogelijkheden voor waterrecreatie in de gemeente beter kunnen worden benut. Dat doen we samen met ondernemers. 

Balans

De afgelopen decennia is het aantal toeristen in Nederland sterk toegenomen. Dit is een ontwikkeling die past in een bredere tendens: de groei van het toerisme wereldwijd. Deze groei heeft echter ook een keerzijde: een te grote groei leidt tot overlast waardoor het draagvlak voor toerisme kan afnemen. “In onze gemeente is nog ruimte, maar we letten wel goed op de balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Voor het eerst gaan we werken met een afwegingskader voor evenementen. Dat betekent dat we ons vooraf vragen stellen als: past het evenement bij ons DNA? Hoe groot is het bereik? Dit jaar gaan we voor de bestaande evenementen hier al mee oefenen. Vanaf 2021 treedt het afwegingskader in werking”, aldus wethouder Marja Ruigrok. 
 Gepubliceerd op: 10 mrt 2020

4 Responses to “ Inwoners met stip op 1 ”

 1. Marco Slingerland

  Hallo Marja,

  jij weet mijn kunstuiting op de verkeerstoren van Schiphol. Een geweldige stap vooruit en heeft jouw steun nodig om dit uit te voeren.
  Helaas de directeur Lucht Verkeersleiding NL is niet uit zijn slaap wakker te krijgen. Misschien kun jij hem eens uitnodigen voor een kop koffie en dan kom ik graag over om jou te ondersteunen.

  Vriendelijke groet,
  Marco

 2. Hoi Marja,

  Ik heb toen meegedaan aan de avond hierover om input te geven. Is de nota al vastgesteld? En kan ik deze ergens inzien?

  Hartelijke groet,
  Stephanie van den Broek
  DR Zwaanshoek

 3. Hi Stephanie, Dank voor je betrokkenheid bij de nota. Hij is nog niet vastgesteld door de raad (dat zou half maart gebeuren, maar dat wordt nu na de zomer). Ik check nog even of er al wel een openbare link naar de nota is.

Geef een reactie