Investeren in bereikbaarheid

HAARLEMMERMEER Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemt ermee in dat de gemeente dit en volgend jaar ruim 20 miljoen uittrekt voor de aanleg van wegen en andere projecten voor verkeer en vervoer ondanks de huidige coronacrisis. Dat bleek donderdagavond tijdens een digitaal debat over mobiliteit.

Tijdens de discussie sloten de fracties van Forza! en GroenLinks een opmerkelijk verbond in hun verzet tegen de plannen. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vroeg zich af of het wel zo verstandig is om zoveel geld te gaan uitgeven als er sprake is van een enorme economische krimp. “De schuldenpositie van de gemeente loopt op. Er wordt met miljoenen gesmeten alsof het niks is.”

Volgens Meijer is het zinvol om de lijst met projecten nog eens kritisch te bekijken en een deel te schrappen. Als voorbeeld noemde hij een fietstunnel in Cruquius. “Die wordt aangelegd omdat fietsers drie minuten voor het stoplicht moeten wachten. Dat kan makkelijk worden uitgesteld.”

Ook GroenLinks-raadslid Piet Schouten vond dat de gemeente in deze onzekere tijd pas op de plaats moet maken. Zijn fractie heeft berekend dat de gemeente tot 2023 180 miljoen euro plannen op stapel heeft staan om de mobiliteit te verbeteren. Schouten zag die vele miljoenen in een bodemloze put verdwijnen. Volgens hem komen al die uitgaven vooral de automobilist ten goede. “Auto, auto en asfalt en asfalt.”

Wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer bestreed dat. Volgens haar wordt er ook flink wat geld uitgegeven voor fietspaden en het openbaar vervoer.

De wethouder kreeg steun van de meeste fracties in de raad. VVD-raadslid Katrijn Kliphuis benadrukte dat de gemeente juist nu moet doorgaan met investeren. “Minister Wiebes heeft gezegd dat we de crisis kapot moeten investeren. Dat brengt de economie op gang en de mensen blijven aan het werk.”

Eén project zijn maatregelen nu de Duinpolderweg is geschrapt. Het college komt binnenkort met een stuk daarover. CDA-raadslid Erik van der Peet wil daar snel als raad over praten, maar burgemeester Marianne Schuurmans zei dat dit pas na de zomer gaat gebeuren.

Frits Verhagen

Geef een reactie