Politiek cafe met Eric Wiebes

VVD HAARLEMMERMEER e-cafe We investeren ons de crisis uit

Een vol programma met naast de minister nog meer interessante sprekers zoals Haarlemmermeers Tweede Kamerlid Sven Koopmans, die begint met een blik op de internationale economie.

Verbinding internationale politiek en economie

Sven maakte een brug tussen internationale politiek, economie en ondernemers. Koopmans roept de ondernemers op om vooral gebruik te maken van de Nederlandse consulaire ondersteuning in het buitenland. “Daar zijn ze voor en het vergroot kansen tot succes met ondernemen in het buitenland.”

Investeer groots en koop lokaal

Wethouder economische zaken Marja Ruigrok neemt de aanwezigen vervolgens mee in haar visie op de toekomstige economie van Haarlemmermeer en wat het plan is om vanuit deze situatie zo snel mogelijk uit de recessie komen. “De eerste is groots en meeslepend: Investeren. Juist nu is dat goed voor de economie en de toekomst. En dan met name in woningbouw en infrastructuur, waarbij het doortrekken van de Noord/ Zuid-lijn een belangrijk impuls is binnen de Metropool Regio Amsterdam. Dat biedt ruimte op het spoor, voor de veiligheid en ook ruimte voor internationale treinen op het spoor. Het tweede is klein en lokaal: stimuleren om lokaal inkopen te doen. Zo is een actie #kooplokaalhaarlemmermeer gestart en is de VVD gestart met de Ondernemers-challenge. Goed om de aandacht voor de lokale economie vast te houden en te zorgen voor lokale ontmoeting en beleving”, besluit onze wethouder haar betoog.

Financier lokaal en werk samen

De volgende spreker kan de “koop-lokaal”-oproep alleen maar omarmen. Gerco Tolsma van Meerbusiness Haarlemmermeer doet daarnaast ook nog een oproep om niet alleen lokaal te kopen, maar ook lokaal te financieren. Als voorbeeld noemt hij daarbij de mogelijkheid om met andere ondernemers lokaal te lenen en te financieren (kredietuniehaarlemmermeer.nl). Het was even zoeken naar een manier om in deze tijden een politiek café te organiseren. Hoe creëer je de open sfeer om een onderwerp te bespreken en de mensen de gelegenheid te geven zich te kunnen informeren en vragen te stellen over dit actuele thema? Via Zoom is dat goed gelukt.

Vanuit het perspectief van ondernemers geeft Gerco de deelnemers nog een aantal tips en acties mee. Liquiditeit is voor vele ondernemers nu dé uitdaging. “Werk samen en zoek de gemeente op. Haarlemmermeer is een hele ondernemers-betrokken gemeente, dus maak ze partner en deel wat je wil en/of wat je moeilijkheden zijn.” Hieruit blijkt maar weer, en zeker in deze tijd, hoe belangrijk samenwerking en verbinding is.

“Echte welvaart komt uit innovatie, daarmee investeren we ons de crisis uit” Eric Wiebes tijdens het eerste VVD Politiek E-Café Haarlemmermeer.

Met innovatie investeren we ons de crisis uit

De hoofdgast Eric Wiebes is inmiddels gearriveerd en kon de laatste woorden van zijn voorgangers zeker bevestigen, maar neemt ons eerst een stap mee terug in de huidige situatie. We zitten nog midden in een tijd waarbij steunmaatregelen van de overheid nodig zijn. Wiebes geeft ook aan dat bij het opstellen van de nieuwe steunmaatregelen wordt gedacht aan de belastingbetaler; die zal het uiteindelijk moeten betalen. Daar moeten we ook oog voor blijven houden. “Voor de VVD is het belangrijk om maat te houden. We willen dat banen en bedrijvigheid in de lucht blijven, maar we willen ook de belastingbetaler niet met onmogelijke lasten opzadelen.” Eric Wiebes kijkt vooruit naar de toekomstige situatie. Sommige branches zullen definitief zijn veranderd. “Ontwikkelingen die er al waren, zijn door de huidige situatie versneld.”

“Er komt een situatie dat ondernemers weer op eigen benen moeten komen te staan. De rol van de overheid is dan om de economie weer op gang te brengen.”

Investeren in infrastructuur klinkt wethouders Jurgen Nobel en Marja Ruigrok als muziek in de oren. Jurgen Nobel aarzelt dan ook niet om Eric Wiebes te vragen of het Rijk over de brug komt met geld voor de Noord/Zuidlijn waar Marja Ruigrok ook vol op in wil zetten. “Onze partijgenoot minister van Cora van Nieuwenhuizen zal dit naar voren moeten brengen als investering vanuit het beoogde investeringsfonds,” kaatst Eric Wiebes de bal terug. Dit fonds is bedoeld om de nieuwe economische ontwikkeling aan te jagen en verdienvermogen te creëren. Jurgen Nobel hoopt dan ook dat “wij ons de crisis uit investeren. Wij zullen als regio in ieder geval een goed bod doen om het samen op te lossen, want we weten

natuurlijk ook wel dat al het geld voor de Noord/Zuid-lijn niet alleen bij het Rijk vandaan kan komen.”

Op de vraag van deelnemer Dennis van der Voort over voldoende huisvesting voor arbeidsmigranten, wordt het gesprek met de minister en wethouders nog even voortgezet. Eric Wiebes: “Niet alleen arbeidsmigranten hebben huisvesting nodig, ook de autochtone inwoners. Over het algemeen: we moeten de bouw aanjagen.”

Nog vele vragen volgen en wat resteert, is een positief en optimistisch gevoel. Eric Wiebes wijst er op dat we nu gaan doen waar we altijd goed in zijn geweest en moeten blijven doen. “We zijn dan wel net niet het rijkste land ter wereld. We zijn wel het leukste land!”

“Er komt een tijd van voorspoed, maar we moeten er wel wat voor doen. We hebben in ons land altijd hard moeten werken voor onze welvaart. Haarlemmermeer bestond uit water en zie wat er nu een welvaart is! En daar gaan we wat mij betreft gewoon mee door. Steeds weer opnieuw!” besluit Wiebes.

Marja Ruigrok: “Haarlemmermeer en de Metropool Regio Amsterdam heeft veel handel, logistiek en veel zakelijke dienstverlening en innovatie. We worden nu hard geraakt, maar dit geeft ook de kracht sneller uit deze crisis te komen.”

Geef een reactie