Opties voor het Cruquius

CRUQUIUS Een meerderheid van de gemeenteraad is er voorstander van om meer geld uit te trekken voor ver- en nieuwbouw van Haarlemmermeermuseum De Cruquius in Cruquius. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad.

De raad stelde eerder al ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor de plannen van het museum. De bouwwerkzaamheden zijn echter nog altijd niet van start gegaan. Ten eerste is het huidige budget niet meer toereikend, omdat onder meer de bouwkosten zijn gestegen. Daarom heeft het bestuur van het museum een dringend beroep gedaan om opnieuw met geld over de brug te komen om de zo vurig gewenste renovatie alsnog te kunnen realiseren.

Het college van burgemeester en wethouders wil echter niet meer geld in het project steken. Wethouder Marja Ruigrok zei tijdens het debat dat er simpelweg niet meer geld beschikbaar is in het cultuurbudget om het museum opnieuw te hulp te schieten.

Ruigrok heeft om uit de impasse te komen een onderzoek laten uitvoeren door oud-rijksbouwmeester Wytze Patijn. Die heeft vier verschillende opties gegeven: stoppen met het project, een bedrag van 2.4 miljoen investeren om de plannen optimaal te kunnen uitvoeren, het huidige ontwerp realiseren met het bestaande budget en een compacter museum dat nog eens bijna 1.4 miljoen meer gaat kosten.

Het college is dus voor de derde variant, maar de gemeenteraad is het daar niet mee eens. Een grote meerderheid wil opnieuw de portemonnee trekken om ‘dit iconische monument’ van Haarlemmermeer voor de toekomst te behouden.

CDA-fractievoorzitter Herman Koning stelde zijn collega’s voor om het budget voor citymarketing voor het museum te gebruiken. Volgens hem is de huidige bestemming toch nutteloos. Sommige fracties hadden er wel oren naar, maar wethouder Ruigrok was niet enthousiast. Volgens haar moet er toch geld beschikbaar blijven om mensen naar Haarlemmermeer te halen.

Coalitiepartij HAP steunt als enige het standpunt van het college. Volgens raaadslid Nikkie Elfers moet je een afweging maken waar je je geld aan wilt uitgeven. Het museum is daarbij geen prioriteit.

  • Afbeelding: Wikipedia

Geef een reactie