Het wordt tijd de Ringvaart Sexy te maken

HAARLEMMERMEER De Ringvaart is een nog onontdekte parel van Haarlemmermeer. Het is tijd om die eens sexy te maken. Dat vindt Leo van der Kolk, uitgever van het recent uitgekomen magazine ‘Varen langs de oevers van de Ringvaart’. De wethouders Mariëtte Sedee en Marja Ruigrok zijn enthousiast over zijn plannen.

Van der Kolk woont en werkt in Nieuw-Vennep. Hij is uitgever bij Dames & Heeren, grafisch ontwerper en eigenaar van het grafisch ontwerpbureau Vormbreker. Veel van zijn werk staat in het teken van zijn grote passie, de watersport. Uiteraard heeft hij een boot, een Langweerder 650, klassiek donkerblauw met veel teak. ‘Een echte sloep voor ouwe lullen’ zoals de 62-jarige schipper het zelf omschrijft. Hiermee maakt hij vanaf de jachthaven op Kaageiland heel wat tochtjes in onze waterrijke omgeving. De Ringvaart is de verbinding tussen zijn favoriete gebieden, Kagerplassen en de Westeinderplassen. Hij vaart rustig, puur voor de recreatie.Er zijn best wat inwoners met een boot, maar iedereen ligt aan de andere kant

“Het is hier fantastisch, er is hier zoveel te beleven op het water en het is nooit echt heel druk. Nou ja, behalve dan op Hemelvaartsdag dit jaar. Het leek wel Sail”, lacht hij. “Ik heb op de Ringvaart nooit zoveel bootjes tegelijk gezien. Het was te verwachten. Een perfecte weersvoorspelling en een van de eerste goede vaardagen in het voorjaar. Mensen hadden er weken naar uitgekeken.”

“Normaal is het redelijk te doen en valt er veel te genieten. Haarlemmermeer laat zich zien van een andere kant, dan wanneer je bijvoorbeeld fietst of wandelt. Opvallend is dat er geen enkele jachthaven in de gemeente ligt. Er zijn best wat inwoners met een boot, maar iedereen ligt aan de andere kant, vooral aan de Kagerplassen en de Westeinderplassen. Openbare aanlegplaatsen zijn er nauwelijks, jammer. De vele restaurants zijn wel bereikbaar vanaf het water. Er valt best iets leuks te maken van de Ringvaart. Waarom zou je het niet doen? De geschiedenis van de gemeente is gerelateerd aan het water en er zijn goede verbindingen met andere watergebieden. Ook zit je zo in het fraaie centrum van Leiden en Haarlem. Toch staat Haarlemmermeer niet bekend als vaargebied.”

Zoveel historie over het water, maar onbereikbaar vanaf het water

VERBONDENHEID TERUG Met zijn luxe vormgegeven magazine wil Van der Kolk daar verandering in brengen. “Ik dacht, ik verzin iets om politici en andere betrokkenen aan het denken te zetten. Haarlemmermeer kan de verbondenheid met het water terugkrijgen. Het is een waterparadijs. Het eerste wat er moet gebeuren is het creëren van passantensteigers. Er moeten er wel een stuk of tien komen. Vijf bij de drie gemalen, twee bij forten Vijfhuizen en Aalsmeer, dat laatste moet overigens worden opgeknapt. Hier zou een ophaalbrug met jachthaven moeten komen die een vertrekpunt zou kunnen zijn voor tochten in- en rond de Haarlemmermeer. Daarnaast zouden een paar steigers moeten komen op mooie polderplekken. Het probleem nu is namelijk dat je nergens kan aanleggen bij onze historische plekken van de polder. Zoveel historie over het water, maar onbereikbaar vanaf het water.”

Van der Kolk bulkt van de plannen, waarbij hij overigens opmerkt dat ze deels luchtfietserij zijn, ofwel te duur. “Hoe mooi is het als de bietentocht terugkomt? Een historische route van een paar uur vanaf de Hoofdvaart via de sluizen in Aalsmeer naar de suikerfabriek in Halfweg. Het gaat waarschijnlijk nooit lukken, de A4 loopt dwars door de polder.

“Aantrekkelijk zou ook zijn om de verbinding tussen de Hoofdvaart en de Ringvaart te herstellen. Heel duur, dat wel. Maar een tocht tussen het voormalige Kruisdorp en Vennep zorgt voor een nieuwe verbinding, gewoonweg omdat we de geschiedenis van ons landschap, waar we zo trots op zijn, kunnen vertellen. Varend langs mooie oude polderboerderijen geeft een goede indruk van hoe Haarlemmermeer ooit was. Je komt langs de drie Calatravabruggen, het uitzicht vanaf het water is adembenemend. Onder de fontein varen in Hoofddorp is een belevenis die iedere waterheer gegund is. Een aquaduct als technisch hoogstandje midden in de Haarlemmermeerpolder.”

Ook geef ik een voorzet voor iets wat nu al wel haalbaar is een Rondje Ringvaart, een poldertocht met hoogtepunten met mogelijkheden om tijdelijk aan te leggen om de polder in te kijken. Langs de oevers aanleggen bij de diverse restaurants die er nu al zijn. Ik denk dat de Ringvaart het grootste aantal restaurants en café’s aan het water heeft van heel Nederland. Mensen vragen weleens wat er mooi aan Haarlemmermeer is. Een mooi grafisch beeld. Molens, snelwegen, treinen, vliegtuigen, soms bollenvelden. Prachtig.”

POSITIEVE REACTIES Het magazine, met teksten van ‘Haarlemmermeer-ambassadeur’ Birgit Cramer is één grote ode aan het voormalige meer, met de tot verbeelding sprekende bijnaam De Waterwolf. De geschiedenis, heden en toekomst zijn kleurig verbeeld. Aansprekende foto’s maken het fraaie plaatje compleet. Een stukje PR van de bovenste plank.

Het is nu wachten op wat er met de plannen worden gedaan. “Ik krijg zeer positieve reacties op het magazine”, zegt de maker. “Het is online beschikbaar en in een beperkte gedrukte uitgave verkrijgbaar. Het is onderdeel van het Sloepenboekje. Daarin gaan we omschrijven hoe leuk vakantie aan de waterkant in eigen land kan zijn. Haarlemmermeer hoort daar zeker in thuis. Iedereen moet dat weten. Hierbij is B&W uitgenodigd een stukje met me mee te varen.”

Daar is het nog niet van gekomen, maar vorige week was er al wel contact met de verantwoordelijke wethouders en Van der Kolk. Het kijkt de goede kant op te gaan.

Dit jaar start de aanleg van jaagpaden

MARJA RUIGROK Wethouder Marja Ruigrok is goed te spreken over de plannen. “Net als Leo van der Kolk geniet ook ik erg van het water in onze gemeente. Mijn man en ik hebben een bootje en wanneer het kan trekken we er op uit om te genieten van Haarlemmermeer vanaf de waterkant. Als projectwethouder Ringdijk/Ringvaart wil ik graag een nóg aantrekkelijkere Ringdijk en Ringvaart maken. Daarom nemen we verkeersmaatregelen om het doorgaande verkeer op de dijk naar beneden te krijgen. Dat komt ook de recreatiemogelijkheden ten goede. Daarnaast start dit jaar de aanleg van jaagpaden, dat zijn smalle stroken in het gras, een soort smal wandelpad, op plekken waar er geen voetpad langs de weg is. De jaagpaden komen tussen de Ringdijk en de Ringvaart in Nieuwebrug, Lijnden, Rijsenhout, Burgerveen en Weteringbrug. Het gaat om de stukken buiten de bebouwde kom.”

“Ook willen we recreatiesteigers aanleggen in Zwanenburg, Lijnden en Burgerveen en een passantensteiger in Aalsmeerderbrug. We onderzoeken op dit moment wat een goede locatie is voor een tweede passantensteiger. Daarnaast zijn we met het Hoogheemraadschap van Rijnland in gesprek om dit jaar nog vier niet meer in gebruik zijnde loswallen, dat waren wallen waar je wel kon lossen en laden, maar niet kon aanleggen, in te richten met bankjes en of picknicktafels. Zo wordt varen op de Ringvaart nog aantrekkelijker!”

We willen het aanzicht en het parkje rondom gemaal Leeghwater verbeteren

MARIËTTE SEDEE Wethouder Sedee (Waterrecreatie) herkent de wens om meer te doen met de kansen op en rond het water in de gemeente. “Daar ben ik dan ook druk mee bezig! Uiteraard bij de Ringvaart, maar ook bij de zogeheten Westeinderscheg en bij Buitenkaag. Om met het laatste te beginnen, ik vond het noodzakelijk om voor dat gebied een ruimtelijke economische visie Buitenkaag te laten maken, waarin er veel aandacht is voor waterrecreatie. We hebben de ambitie om een recreatieboulevard te realiseren. En we willen het aanzicht en het parkje rondom gemaal Leeghwater verbeteren.”
“De Westeinderscheg is een van mijn favoriete stukjes van de polder. De Bovenlandjes bij Aalsmeer zijn bijvoorbeeld een prachtig vaargebied tussen de historische eilandjes vol heesters. Om dat gebied beter te kunnen gebruiken voor waterrecreatie, ben ik in overleg gegaan met de gemeente Aalsmeer en de provincie Noord-Holland. We hebben afspraken gemaakt om daar meer vorm aan waterrecreatie te geven. Ook in de ruimtelijke economische visie Rijsenhout is veel aandacht voor het verbeteren van recreatieve mogelijkheden en ook de ambitie voor het realiseren van een recreatieboulevard. Juist hier kunnen we een combinatie met Westereindscheg maken, zodat een goede overstapplek ontstaat van het water naar PARK21.”

Eric Hoenson

Afbeelding

Leo van der Kolk geniet in de Jachthaven Kaagdorp op Kaageiland. Deze haven ligt direct aan de Ringvaart.

Afbeelding

Welkom! De brug gaat in Haarlemmermeer open voor de pleziervaart. 

Afbeelding

Mooie plekjes genoeg langs de Ringvaart.

Geef een reactie