Het Cruquiusmuseum straalt

Vrijdagmiddag 4 juli bezocht wethouder Marja Ruigrok het vernieuwde museum De Cruquius. Na een verbouwing van 3,5 maand is het museum weer open. De entree maakt meteen duidelijk wat je als bezoeker kunt verwachten: strakke en heldere vormgeving, een interactieve presentaties en gedurfd kleur- en materiaalgebruik.

Gedurfd was ook het besluit van Koning Willem I om met stoommachines het Haarlemmermeer leeg te pompen. “In de loop der eeuwen waren er al heel wat plannen gemaakt om het meer droog te malen vertelt directeur Elise van Melis. “Maar geen enkel plan werd uitgevoerd. Na een paar forse stormen besloot de Koning in 1836 dat het genoeg was geweest en dat het meer droog moest.” En zo pompten gemaal De Cruquius, De Leeghwater en De Lijnden tussen 1849 en 1852 het grote Haarlemmermeer leeg.

Stoommachines zoals deze gemalen markeren de Industriële Revolutie en zetten het negentiende-eeuwse Nederland in beweging. De nieuwe inrichting laat bezoekers alles ontdekken over de kracht van stoom, de stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Kinderen kunnen met modelstoommachines in het ‘Stoomlab’ zelf ontdekken hoe stoomkracht werkt.

Wethouder Marja Ruigrok nam een kijkje in het vernieuwde museum. Foto: Kees van der Veer

Na de herinrichting van het museum start de volgende fase, het nieuwe onderkomen voor het Haarlemmermeer museum in een paviljoen achter het Theehuis. Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur)

“Het museum straalt en is ontzéttend mooi geworden. Dit moet je zien en ervaren. Onze ontstaansgeschiedenis is zo uniek.”

De raad heeft ingestemd met het geld dat nodig is voor de nieuwbouw, restauratie en herinrichting van het museum en het gemaal. Via fondsenwerving en sponsoring draagt het museum zelf ook bij aan de plannen. Museum Cruquius is geopend op van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Reserveren vooraf van een tijdslot is verplicht.

Voor de spelregels voor een bezoek aan het museum en om vooraf te reserveren kijk op hun website.

Adres: Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius. Telefoon: 023 52 857 04

Geef een reactie