Slim in transport

Slimme technieken om de voorspelbaarheid van transport te vergroten. Beter voor de doorstroming en het milieu! Zet innovatie in en doe er je voordeel mee! Lees hier ook het artikel op Wenemenjemee.

Op verschillende drukke routes in Nederland worden slimme verkeerslichten en andere digitale innovaties ingezet. Hierdoor kan het vrachtverkeer slimmer en efficiënter over hun geplande route bewegen. Dit landelijke initiatief wordt op vier plekken uitgevoerd. In onze regio heet het Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant en is in handen van de Metropoolregio Amsterdam.

Het project richt zich op het betrouwbaar en voorspelbaar maken van goederenverkeer van en naar de knooppunten in de regio Amsterdam: de haven van Amsterdam, luchthaven Schiphol en Greenport Aalsmeer. 

Wethouder Marja Ruigrok legt voor de camera uit wat Connected Transport Corridor inhoudt

Author: gemeente Haarlemmermeer

Delen verkeersinformatie

Wethouder Marja Ruigrok legt voor de camera uit wat Connected Transport Corridor inhoudt. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Door data te delen tussen wegbeheerders, overheden en bedrijven, kunnen er betrouwbare voorspellingen worden gedaan over bijvoorbeeld aankomsttijden. Dat maakt de logistieke planning makkelijker. Ook kan informatie over een file ervoor zorgen dat chauffeurs niet onnodig hoeven om te rijden of moeten wachten waar dat niet kan. Dat scheelt brandstof, stress, tijd, geld en zelfs slijtage aan het asfalt.

Voorrang op ander verkeer 

Als de wegsituatie het toelaat, hebben transporteurs op een logistieke route (corridors) een streepje voor op het overige verkeer. Dat gebeurt met slimme verkeerslichten die communiceren met naderend vrachtverkeer; ze stemmen de tijd naar groen precies af op de snelheid van het voertuig. 

Slimme verkeerslichten 

Binnen Amsterdam Westkant is gekozen voor slimme verkeerslichten op de doorgaande wegen tussen Schiphol-Oost/Rijk en de bloemenveiling in Aalsmeer. Op diverse kruisingen langs de N196, N201 en N232 komen deze verkeerslichten te staan die via boordcomputers bij aangesloten vrachtwagens actuele verkeersinformatie doorgeven. 

Zo worden transporttijden beter voorspelbaar én het gebruik van slimme verkeerslichten zorgt ervoor dat chauffeurs minder vaak hoeven op te trekken en te remmen. Hartstikke mooie ontwikkelingen! zegt wethouder Verkeer en Vervoer Marja Ruigrok, ook lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. Daarnaast krijgen vrachtwagens actuele informatie binnen over werkzaamheden, gladheid en ongevallen, waardoor ze snel een andere route kunnen nemen. 

Brede samenwerking 

CTC Amsterdam Westkant is een project van Schiphol Amsterdam Airport, Royal Flora Holland/Greenport Aalsmeer, Port of Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, MRA Smart Mobility Programma, RAI Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Al deze partijen werken samen aan slim, schoon en veilig vervoer.  

Artikel op Wenemenjemee.nl

Geef een reactie