Verkeer regelt verkeer

Automobilisten die van afstand op een verkeerslicht kunnen zien of ze het groene licht halen. Of advies krijgen over de beste passende route, afgestemd op het actuele verkeersaanbod. Allebei voorbeelden van nieuwe toepassingen om verkeersstromen beter op elkaar af te stemmen. 

Intelligente verkeerslichten

Haarlemmermeer loopt voorop als het gaat om het uitrollen van deze nieuwe toepassingen. Zo werden onlangs in samenwerking met Vialis intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI) geplaats op het kruispunt Rijnlanderweg / Taurusavenue. Deze nieuwe verkeerslichten worden de komende tijd uitgebreid getest. 

Wethouder Marja Ruigrok bij de intelligente verkeerslichtinstallatie

Wethouder Marja Ruigrok en Ronald Schrama van Vialis bij de intelligente verkeersregelinstallaties. Foto: Jur Engelchor

Talking Traffic

Deze intelligente installaties kunnen onderling communiceren en het aankomende verkeer via apps en navigatiesystemen herkennen. Ook informeren ze wegbeheerders. De iVRI levert data voor informatiediensten en deze diensten gebruiken de gegevens om weggebruikers te informeren en/of te adviseren. Zo kan bijvoorbeeld het verkeer op het kruispunt Rijnlanderweg/Taurusavenue efficiënter worden geregeld. 

Groen licht

De iVRI ‘weet’ immers beter dan een gewone VRI hoeveel verkeer eraan komt en wat voor verkeer het is. Ook kunnen sommige voertuigen prioriteit krijgen. Denk aan een vlotte doorgang voor de brandweer of een ambulance. Of het eerder geven van groen licht aan vrachtauto’s die daardoor niet hoeven af te remmen of extra op te trekken.

Ik vind het weer een fantastisch mooi voorbeeld van Smart Mobility in Haarlemmermeer. Goed voor de doorstroming, efficiency, veiligheid én het is duurzaam. Want op deze manier besparen we brandstof én CO2.

zegt wethouder Marja Ruigrok. De gemeente Haarlemmermeer is sinds 2018 aangesloten bij het landelijke Partnership Talking Traffic. Een programma van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat. 
 Gepubliceerd op: 1 dec 2020

Geef een reactie