Verblijfsaccomodatiebeleid unaniem aangenomen

Donderdag 28 januari ging de raad van Haarlemmermeer unaniem akkoord met voorstel ‘Verblijfsaccommodatiebeleid gemeente Haarlemmermeer 2021-2025’. Het nieuwe beleid gaat over hotels, campings, bungalowparken, camperplaatsen, groepsaccommodaties en de verhuur van kamers en woningen. Verhuurders moeten wel aan voorwaarden voldoen. Het nieuwe beleid zorgt voor een divers aanbod, een aanbod dat bovendien beter aansluit op de wens van toeristen.

Kleinschalig en uniek

Haarlemmermeer is de tweede hotelgemeente van Nederland, na Amsterdam heeft de gemeente de meeste hotelkamers, ruim 8.000. De meeste hotels zijn gevestigd rondom Schiphol en in Hoofddorp. Tot begin 2020 is het toerisme flink toegenomen, net als het aantal nieuwe hotels en aanvragen voor hotelontwikkelingen. De gemeente zet met dit beleid in op behoud van de bestaande hotels. Er is alleen ruimte voor initiatieven die iets toevoegen aan het huidige hotelbestand. “We zetten in op behoud van huidige hotels en op een meer divers aanbod van kleinschalige accommodaties”, zegt wethouder Toerisme Marja Ruigrok. 

Accomodatiebeleid Haarlemmermeer

Het nieuwe accomodatiebeleid zorgt voor een divers aanbod. Foto: Danny de Casembroot

Gevolgen coronacrisis

De coronacrisis heeft de sector hard geraakt, maar een divers aanbod van verblijfsaccommodaties is meer en meer van belang. Net als de verruiming van de mogelijkheden voor Bed & Breakfast en beleid voor particuliere vakantieverhuur van woonruimte aan toeristen. Het beleid is voor de komende vijf jaar vastgesteld en geeft richting wanneer de economie weer aantrekt en er weer ruimte ontstaat voor initiatieven.

Geef een reactie