Red Light District in HLMR ☺️

Wie op de N502 rijdt, door de tunnel onder de Polderbaan, ziet daar in de avond sinds kort rode lampen branden. Het kleine ‘red light district’ is door de provincie Noord-Holland aangelegd om vleermuizen veilig van A naar B te laten reizen.

Uit onderzoek van onder andere de universiteit van Wageningen blijkt namelijk dat de klassieke verlichting de beschermde diertjes afschrikt. Daarom heeft de provincie hier gekozen voor rode ledverlichting, zogenaamde batlampen.

Vleermuizen lampen in de tunnel

De rode lampen in de tunnel. Foto: Hein van Elderen.

De vleermuizen vliegen vanuit hun verblijfsplaats heen en weer door de tunnel om in de omgeving op zoek te gaan naar voedsel. De oorspronkelijke verlichting verblindt de vleermuizen waardoor ze tegen de muren van de tunnel botsen. De batlampen zijn in een kleur die de vleermuizen niet opvalt. Zo is de tunnel nog steeds verlicht, zonder de vleermuis te verstoren.

“Een hartstikke mooie oplossing voor de vleermuis. Daarnaast blijven we natuurlijk oog houden voor de verkeersveiligheid voor de andere tunnelgebruikers. ” zegt wethouder Marja Ruigrok.

Zie ook: https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/natuur-en-milieu/verbinden-natuurgebieden/vleermuisvriendelijke-verlichting/

Gepubliceerd op: 16 mrt 2021

Geef een reactie