Ook in deze tijden herken ik de ondernemerszin

Wat zijn het zware tijden voor de meeste ondernemers! We zitten al een jaar in een onwerkelijke situatie waar niks meer op het oude normaal lijkt. De maatregelen rollen over ons heen en we moeten ons steeds weer opnieuw aanpassen. Vanaf het begin van de crisis heb ik intensief contact met ondernemers en de cultuursector in onze gemeente. Juist in de branches waar de grootste klappen vallen (cultuur, horeca, evenementen, retail, MKB) zie ik ook de meeste ondernemerszin. Er wordt niet bij de pakken neergezeten, maar er wordt gezocht naar wat er wèl kan.

Zo boden hotels kamers aan voor mensen die even aan de thuissituatie moesten ontsnappen, werd er heel veel cultuur online aangeboden, werd een opticien aanvullend ook een banketbakker, een designstudio een stickerproducent en gooide hoteleigenaren hun hele concept om voor de lokale bezoeker. Omdenken dus, met veel ondernemerszin. Want ook al kennen we in onze gemeente de grootste krimp, we doen er met elkaar alles aan om ook weer de grootste groei te realiseren als dat weer mogelijk is.

Als wethouder zoek ik ook steeds naar wat er wel kan in alle maatregelen. Bijvoorbeeld in het verruimen van de terrassen, want dat hebben we nodig. En het promoten van alle mooie plekjes in de gemeente om lokale bezoekers te trekken. En vanzelfsprekend de campagne om iedereen te stimuleren lokaal te kopen.

Of door het aankloppen bij de staatssecretaris om aandacht te vragen voor ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen met alle overheidssteun. Zonder die steun zouden de meeste organisaties en bedrijven het niet redden. Maar ik kan ook een dansje doen als we toestemming kunnen geven aan een restaurant om daar de maaltijden ter plekke in de auto op te eten”.

Als iedereen de veiligheid voorop zet, zijn er ook zaken mogelijk waar je anders niet aan zou denken (zoals lekker in je eigen auto met de playlist en het lampje van het restaurant een maaltijd eten met uitzicht op het parkeer- terrein, en leuk dat het was!).

Ook hopen we dat er snel meer duidelijkheid komt over de mogelijkheden voor de culturele sector. Na de gelukkig goed verlopen test in Utrecht en de twee testfestivals die MoJo en ID&T opgezet hebben in Bidddinghuizen, zie ik mogelijkheden voor de toekomst.

Mouwen opstropen en doorrrrr….

De mentaliteit die me opviel toen ik in Haarlemmermeer kwam, zie ik nu overal terug. Mouwen opstropen en doorrrrr….. Samen komen we ook hier doorheen.

Marja Ruigrok
Wethouder Economie & Innovatie, Verkeer & Vervoer en Cultuur

InfoRegio april 2021

Geef een reactie