Ringdijk: leefbaarder & aantrekkelijker

De veranderingen aan de Ringdijk, waar de gemeente Haarlemmermeer in 2017 mee is gestart, worden steeds duidelijker. Doel is de dijk leefbaarder en aantrekkelijker te maken voor bewoners en recreanten. Er moet minder autoverkeer over de Ringdijk rijden. Daarom worden op enkele plekken verkeersafsluitingen gemaakt. Het weghalen van 112 chicanes (versmallingen) zorgt voor meer veiligheid. Er is oog voor de identiteit en herkenbaarheid van de Ringdijk en Ringvaart door meer aandacht te geven aan het erfgoed en het aanzicht van de dijk. 

Fietsstraten

Langzaam verandert de dijk van kleur. Zo komt er steeds meer rood asfalt voor fietsers en minder grijs asfalt voor auto’s. De stukken dijk waar alleen rood asfalt ligt, zijn de fietsstraten. Op deze fietsstraten is de auto te gast en geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Op veel plekken zijn al fietsstraten aangelegd. Dit jaar komen daar Buitenkaag, Huigsloot, Nieuwe Brug en Weteringbrug bij.

De fietsstraat in Weteringbrug Noord is al af

Nieuwe fietsstraat in Weteringbrug. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Steigers en jaagpaden

De dijk is mooi om op te wandelen. Daarom legt de gemeente dit jaar vier jaagpaden aan langs de Ringvaart. Het jaagpad in Lijnden, tussen Lijnden en Zwanenburg, is al klaar. De nog aan te leggen jaagpaden komen in Nieuwe Brug en op de Leimuiderdijk tussen Weteringbrug, Burgerveen en Rijsenhout. “Een jaagpad is een smalle strook in het gras op plekken waar geen voetpad langs de weg is”, legt wethouder Mariëtte Sedee uit.

Zo wordt het makkelijker voor bewoners om langs de Ringdijk een ommetje te lopen. Varende bezoekers kunnen hun boot binnenkort aanleggen aan een van de openbare passantensteigers in Lijnden, Lisserbroek, Burgerveen en Aalsmeerderdrug. De steiger in Lijnden is dit jaar gereed.  

Elektrische laadpalen en meer

Er zijn laadpalen geplaatst voor elektrische fietsen en er zijn, bijvoorbeeld in Lisserbroek, nieuwe bankjes bij gekomen. Wethouder Marja Ruigrok:

Als je in Haarlemmermeer woont, moet je een keer een rondje Ringdijk fietsen. Dat kan nu ook heel goed elektrisch want er zijn vier laadpalen geplaatst zoals in Lisserbroek.   

Het Gemaalpark in Buitenkaag wordt heringericht en wordt openbaar toegankelijk. Het beeld van waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater, dat oorspronkelijk in Hoofddorp stond, krijgt daar een nieuwe plek. En in Oude Meer zorgt de gemeente voor een paadje van het bedrijventerrein naar de dijk, zodat mensen daar een wandeling kunnen maken. 

Een laadpaal voor elektrische fietsen en de nieuwe bankjes

Bankje en laadpaal in Lisserbroek. Foto: Kees van der Veer.

Minder autoverkeer

Op sommige delen van de Ringdijk is het erg druk met doorgaand (sluip)verkeer dat niet een van de kernen aan de dijk als bestemming heeft. Om daar wat aan te doen komen er afsluitingen voor doorgaand verkeer. Er is al één afsluiting (knip) in Leimuiden bij de N207. Een andere komt in Weteringbrug bij de Weteringweg. De knip in Zwanenburg, waar in 2018 twee proefafsluitingen zijn geweest, komt er ook. Deze afsluiting zorgt voor een grote afname van verkeer op de dijk. Bij Zwanenburg gaat het toezicht houden via een camera. In Nieuwe Meer is er in 2018 al een spitsafsluiting gekomen voor verkeer dat een andere bestemming heeft.

Ook in Rijsenhout moet de dijk afgesloten worden voor doorgaand verkeer. Als er veel verkeer over de Ringdijk blijft rijden, is het niet mogelijk om deze aantrekkelijker te maken voor bewoners en recreanten. Het plan is dat er dit najaar een proef komt met de afsluiting van de dijk in Rijsenhout.

Snelheid

Er zijn veel klachten over verkeer dat te hard rijdt op de Ringdijk. Die klachten komen bijvoorbeeld uit Badhoevedorp en Nieuwebrug. De gemeente Haarlemmermeer pakt dit onder andere aan door de aanleg van de fietsstraten. Ook zijn er ‘smiley’-borden op veel plekken, die met een boze of blije smiley aangeven of mensen te hard rijden. 

Blijvende aandacht

Ook als de uitvoering van de visie Ringdijk en Ringvaart eind 2021 gereed is, blijft er veel aandacht nodig voor de leefbaarheid en het verkeer.

Wethouders Marja Ruigrok (links) en Mariëtte Sedee poseren op het nieuw aangelegde jaagpad (scheplenpad)

De wethouders Marja Ruigrok (links) en Mariëtte Sedee op het net voltooide jaagpad in Lijnden. Foto: Martine Gaulmy. 

Lees hier meer over de planning van de werkzaamheden per dorp.

Lees hier meer over de werkzaamheden aan de Rindijk en de Ringvaart.

Gepubliceerd op: 7 jun 2021

Geef een reactie