Trots op ons erfgoed

In de Ode en de Deal! van deze maand extra aandacht voor ons erfgoed in Haarlemmermeer.

Erfgoed omarmen en beleven.

Zo heet de nieuwe erfgoedvisie van de gemeente Haarlemmermeer. De visie gaat over het gezamenlijk erfgoed van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer en over het nieuwe verhaal dat door de samenvoeging in 2019 is ontstaan.De fusiegemeente Haarlemmermeer telt 148 monumenten: 36 rijksmonumenten, 33 provinciale monumenten en 79 gemeentelijke monumenten en de twee beschermde dorpsgezichten Spaarndam en de oude kern van Hoofddorp. Daarnaast maken onze forten, batterijen en damsluizen deel uit van de Stelling van Amsterdam. De stelling staat sinds 1996 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Voorheen was het erfgoedbeleid van Haarlemmermeer vooral gericht op behoud. Nu willen we ook dat zoveel mogelijk mensen dat erfgoed gaan beleven.

Denk aan SugarCity in Halfweg als industrieel erfgoed waarin de originele spoelbakken nog hangen, of Fort Hoofddorp dat in april zijn deuren opende en dat theater combineert met commerciële activiteiten. De nieuwe inrichting van het Cruquius Museum is ook een fantastisch voorbeeld van het omarmen en beleven van erfgoed. Oude stoommachines, moderne films en interactieve audiovisuele middelen vertellen op een eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de unieke ontstaansgeschiedenis van ons cultuurlandschap. Haarlemmermeer is een enorm dynamische gemeente, midden in de Randstad, met Schiphol in onze achtertuin en met heel veel ruimtelijke ontwikkelingen. Juist vanwege deze dynamiek is het erg belangrijk om de geschiedenis niet alleen te bewaren, maar ook volop te gebruiken. Bij de Stelling van Amsterdam is dat al gedaan met Kunstfort Vijfhuizen en bij de batterij aan de Sloterweg is een broedplaats voor kunstenaars gekomen. De A4 is zo’n beetje door de Geniedijk gewalst, maar wel met aandacht voor het verhaal van het verleden. Zo jouden we onze ontstaansgeschiedenis actueel. Erfgoed is waardevol, geeft karakter en draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving, de aantrekkelijkheid van de gemeente als bezoeklocatie en aan een aangenaam vestigingsklimaat. In de nota heet het officieel ‘’Met erfgoed, kunst en cultuur kunnen we de samenleving versterken’. En zo is het!

Lees hier de hele ODE.

Geef een reactie