Genieloods Provinciaal monument

De Genieloods op het Fort bij Aalsmeer is begin dit jaar na een zorgvuldige restauratie, in erfpacht overgedragen aan ondernemer Paul Bos. De Genieloods diende vroeger als werkruimte en opslag voor de manschappen van het fort. Vanwege de cultuurhistorische waarde en de kenmerkende bouwstijl is het Fort Aalsmeerderbrug, waar De Genieloods onderdeel van uitmaakt, beschermd als Provinciaal monument. Daarnaast is het, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. 

Bijzonder erfgoed

Om te laten zien hoe bijzonder de Genieloods is, heeft de Provincie Noord-Holland een speciaal schildje op de Genieloods bevestigd. Zo is voor iedere bezoeker direct te zien dat het hier gaat om bijzonder erfgoed. Vandaag, 18 juni 2021, werd het schildje officieel onthuld door Zita Pels, gedeputeerde van Noord-Holland en wethouder Marja Ruigrok.

De Genieloods met uitzicht op het stoere fort is een parel in het landschap geworden 

Marja Ruigrok.

Onthulling schildje Genieloods

Onthulling schild Genieloods door Zita Pels en Marja Ruigrok. Fotograaf: Martine Goulmy

Renovatie

De renovatie van de Genieloods was een hele klus. In veel planken en een aantal balken zat houtrot. Dat hout is vervangen of gerepareerd. Ook waren twee deuren dusdanig vergaan dat ze vervangen moesten worden. De deuren zijn door de aannemer vakkundig nagemaakt. Een smid heeft delen van het hang- en sluitwerk nagemaakt.  

Circulaire verf 

Aansluitend is de loods geschuurd en in de verf gezet. Daarbij is verf gebruikt op basis van lijnolie, afkomstig van verffabriek Rigo in IJmuiden, de winnaar van de SHARE Award 2015.

Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van circulaire innovatie en pionieren.

Een mooie bijkomstigheid is dat het vlas, de grondstof voor deze olie, onder andere in Haarlemmermeer wordt verbouwd, een aantal jaar geleden ook door de pachter Paul Bos zelf. 

De Genieloods

De Genieloods. Foto: Paul Bos.

Gepubliceerd op: 18 jun 2021

Geef een reactie