Een nieuwe Polderdichter!

We hebben een nieuwe Polderdichter! Het is de 23-jarige Demi Baltus uit Spaarndam geworden! De publieksprijs ging naar Maaike Pannekoek-Hänschen. Dank aan de Bibliotheek Haarlemmermeer! Lees hieronder meer en spreek het winnende gedicht eens hardop uit!

Deelnemers

In totaal hadden zich tien kandidaten aangemeld voor de competitie voor het polderdichterschap. Om mee te dingen naar de titel Polderdichter 2021-2022 leverden alle deelnemers twee zelfgeschreven gedichten aan. Dit mochten gedichten zijn die ze al geschreven hadden, of die ze speicaal voor deze gelegenheid hadden gemaakt.

Finale

Na de eerste ronde koos de jury vier dichters die tijdens de finale de strijd met elkaar aangingen met het voordragen van een gedicht dat ze in opdracht hadden geschreven. Naast winnares Demi waren dit Quirijn Teunissen, Marian van der Veen-Niemeijer en Maaike Pannekoek-Hänschen. De laatste kreeg voor gedicht ‘Tweestrijd’ de publieksprijs toegekend.

Jury

De jury bestond uit Mirjam Noach (Polderdichter Haarlemmermeer 2018-2019), Marja Ruigrok (wethouder Cultuur gemeente Haarlemmermeer) en Swaentje van Sprundel (Bibliotheek Haarlemmermeer). Marianne van Velzen, de stadsdichter van Leiden, sloot speciaal voor deze avond aan als gastjurylid.

Demi Baltus met bloemen en een beeldje in de bibliotheek.

Demi Baltus, de nieuwe Polderdichter. Foto: Anous Heil, Take A Picture fotografie

Winnares

Demi Baltus was volgens de jury de terechte winnaar.  De jury: “Het is fijn om naar haar te luisteren qua ritmiek. Ze zit boordevol creatieve plannen voor het komend polderdichterschap, ze heeft een krachtige eigen stijl in woord en voordracht, en ze weet daarmee ook de jongere doelgroep aan te spreken.”  En toen Demi tijdens de spannende avond haar tekst vergat, wist zij zich volgens de jury knap te herstellen.

Rol Polderdichter

De Polderdichter schrijft gedichten over lokale gebeurtenissen of personen en wordt aangesteld voor een periode van twee jaar. Hij of zij werkt samen met de Bibliotheek Haarlemmermeer aan de inhoud van het polderdichterschap. De inwoners van de gemeente Haarlemmermeer worden hier door de Polderdichter en de bibliotheek bij betrokken.

Winnende gedicht

Dit is het winnende gedicht van Demi Baltus:

Wat je kunt doen als de waarheid hard is 

je kunt de werkelijkheid wegwuiven

alles onder het tapijt schuiven

blijven vegen en vegen

tot er een drempel ontstaat

waarover je struikelt

je kunt op je bek gaan

het stof van je knieën vegen

en doorgaan

je vingers in je oren steken

en lalalalalalala schreeuwen

alsof het niet bestaat

alsof het weggaat, als je wegkijkt

je kunt vastgeroest in twijfel

en waanzinnige gedachten

steeds hetzelfde blijven doen

en toch verandering verwachten

je kunt de waarheid fijn verdraaien

verzwijgen of verfraaien

je kunt doen alsof je neus bloedt

als een lokaas voor de haaien

maar ze bijten lief, ze bijten je

wanneer je ze niet voedt

je kunt je nu alvast verschuilen

in een hoekje liggen huilen

je vastklampen aan alles

wat je straks dreigt te verliezen

je kunt zwijgen

je kunt doorgaan

je kunt leven

je kunt liegen

je kunt blijven

je kunt weggaan

je kunt kiezen
 

Gepubliceerd op: 1 jul 2021

Geef een reactie