Monument van het jaar

Met meer dan 50 procent van de stemmen is de Oranje Nassau School in Badhoevedorp gekozen tot hét Haarlemmermeers monument van het jaar 2021. Dat maakte wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) zaterdagochtend 11 september bekend, in het weekend van Open Monumentendag. Elk jaar krijgt één Haarlemmermeers monument de titel Monument van het jaar.

‘Mijn monument is jouw monument’ is het thema van de Open Monumentendag 2021 (11 en 12 september). Een thema waarbij je welkom voelen en het aanspreken van een breed publiek voor Open Monumentendag centraal staat. De Haarlemmermeers erfgoedcommissie had voor de verkiezing Monument van het jaar drie monumenten genomineerd die bij dit thema aansluiten: het Gemeenlandshuis in Spaarndam, de Oranje Nassau School in Badhoevedorp en boerderij Kleine Vennep in Nieuw-Vennep.

Stemmen

Inwoners konden tot 30 augustus hun stem uitbrengen. Er is in totaal 1722 keer gestemd. Boerderij Kleine Vennep kreeg 372 stemmen en het Gemeenlandshuis 451 stemmen. Met 899 stemmen is de Oranje Nassau School overtuigend winnaar.

Oranje Nassau School

De Oranje Nassau School.  Foto: Martine Goulmy

Bouwstijl

De Oranje Nassau School is in 1931 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. In Haarlemmermeer is het een van de weinige gebouwen met deze bouwstijl in originele staat. Kenmerken van deze bouwstijl in de Oranje Nassau School zijn het gebruik van bakstenen, de versiering en het opdelen van kozijnen in kleine rechthoekige ramen. Maar bijvoorbeeld ook de voorgevel waarin veel horizontale lijnen te ontdekken zijn.

‘Verhalen levend houden’

Wethouder Marja Ruigrok maakte de winnaar bekend in het Stoomgemaal in Halfweg, de winnaar van vorig jaar. Zij benadrukte het belang van erfgoed. “Haarlemmermeer kent prachtig erfgoed. In coronatijd werd iedereen meer teruggeworpen op de eigen omgeving. Door te wandelen en te fietsen in de gemeente zijn we ons erfgoed extra gaan waarderen.” Het erfgoed biedt volgens de wethouder niet alleen schoonheid, verbazing en plezier, maar vertelt ook de verhalen van het verleden.

We willen die verhalen levend houden. We willen ze vertellen en her-vertellen en op die manier behouden voor een beter begrip van het heden.

Kijk op de agenda van Podium voor Architectuur welke monumenten tijdens de Open Monumentendagen gratis te bezoeken zijn.

Gepubliceerd op: 11 sep 2021

Geef een reactie