Metrobus lijkt beste optie

Een vernieuwd snelbussysteem (Bus Rapid Transit, BRT) tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam is de beste ov-oplossing om de verwachte vervoersdrukte tot 2040 in deze regio op te vangen. Dat blijkt uit onderzoek van Royal HaskoningDHV in opdracht van Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en gemeente Haarlem.

In de komende jaren worden rond Amsterdam en Haarlem ruim 175.000 woningen bijgebouwd. Ook het aantal banen gaat hard groeien in deze regio. Daarmee verwacht men een toename van het woon-werkverkeer met 60 á 70 procent tot en met 2040. Lees het artikel ook in OV Magazine.

Drie opties onderzocht

Omdat de opdrachtgevers willen dat reizigers zich comfortabel, snel en duurzaam kunnen blijven verplaatsen, lieten zij een ontwikkelperspectief opstellen tot Royal HaskoningDHV. In dit onderzoek werden drie varianten onderzocht: een snelbussysteem (BRT), een lightrailsysteem en een regiotramsysteem (vergelijkbaar met de Amstelveenlijn).

Uit het onderzoek blijkt dat de regiotram niet voldoet aan de minimaal benodigde snelheid en kwaliteit om toekomstige groei in de regio op te vangen. Het lightrailsysteem is wel geschikt, maar de reizigersvraag lijkt tot 2050 achter te blijven op de voertuigcapaciteit. Door de overcapaciteit is deze vervoersvorm dus niet rendabel. 

Fan van ‘metrobus’

Uiteindelijk kwam BRT-systeem als winnaar uit de bus, omdat het de gewenste kwaliteit en capaciteit biedt en flexibel en adaptief is. Het snelbussysteem rijdt op vrijliggende busbanen en biedt goede overstapmogelijkheden binnen het regionale netwerk. Het biedt de snelheid, frequentie en hoge corridorcapaciteit van een metro met tegelijkertijd de flexibiliteit en lagere kosten die een bus biedt

Marja Ruigrok, bestuurslid van de Vervoerregio Amsterdam:

“Het is belangrijk om bij woningbouwontwikkeling in een vroeg stadium te beginnen met onderzoek naar de aantrekkelijkheid van ov in de regio. Dat uit onderzoek nu de ‘metrobus’ als optie naar voren komt om die aantrekkelijkheid te borgen, vind ik mooi. Ik ben fan van de zogenaamde ‘trus’, een combinatie van tram en bus die een snelle, duurzame, comfortabel en flexibele reis van deur tot deur kan bieden.”

Verder onderzoeken

Het is nog niet zeker of het nieuwe snelbussysteem er komt. Het snelbussysteem is nieuw en de ontwikkeling ervan moet nog preciezer worden uitgedacht. Dit jaar vindt er verder onderzoek plaats, waarmee wordt bepaald of het snelbussysteem een haalbare oplossing is voor de periode tot 2040.

Het ontwikkelperspectief is hier te lezen.

Geef een reactie