‘Zomer en winter is het genieten aan het water’

HAARLEMMERMEER De Ringvaart. Een 60 kilometer lange zilveren strik om het mooie cadeau dat Haarlemmermeerpolder heet. De krant portretteert dijkbewoners die er dag in dag uit over uit kijken. Vandaag deel 23. We zijn in Rijsenhout.

Het is steeds weer een spectaculair moment in de slaapkamer van Marja Ruigrok en Mark Bollen. Het moment dat de zon opkomt boven Aalsmeer en de Westeinder en de hemel in vuur en vlam zet. Dan werpen ze vanuit hun mandje een blik in de grote spiegel die het fenomenale kleurenspektakel weerkaatst. En zeggen tegen elkaar dat ze op de mooiste plek van de polder wonen.

Artikel in Witte Weekblad / HC Nieuws, tekst Frans Witteman, foto Trudy Witteman.

Die mooiste plek is in hun ogen Leimuiderdijk nummer 56. Ze zijn er in maart 2019 komen wonen nadat Marja Ruigrok in januari van dat jaar wethouder in Haarlemmermeer geworden was. Voor haar een logische zaak dat je woont in de gemeente waarvan je bestuurder bent. “En dus gingen twee mensen, opgegroeid in Amsterdam en nog steeds verknocht aan die mooie stad, op zoek naar een woning in Haarlemmermeer”, vertelt ze. “We hadden onszelf een paar voorwaarden gesteld. We wilden per se niet in Hoofddorp en Nieuw-Vennep wonen omdat we die plaatsen te groot vinden, het moest een landelijke omgeving zijn én het huis moest aan het water liggen. We zijn wat gaan rondkijken, totdat we dit huis aan de Ringvaart zagen. Ook nog eens vrijstaand en met een fraaie tuin waar we niks aan hoefden te doen. We waren direct verkocht.”

De locatie mocht dan perfect zijn, aan het huis moest het nodige gebeuren. Marja: “Het is als een simpel dijkhuis in 1910 gebouwd met in de loop van de tijd de nodige veranderingen. We hebben er heel wat aan moeten laten doen om het naar onze zin te krijgen. De badkamer was op en de vloerbalken bleken verrot te zijn. De buitenmuur was bekleed met op baksteen lijkende kunststof. Al dat plastic is eraf gegaan en nu hebben we een gepotdekselde buitenwand, mooi passend bij een dijkhuis. Vanwege de ligging aan het water wilden we het in de kleur ijsblauw hebben, maar dat lukte niet. Het is uiteindelijk grijsblauw geworden. Ook mooi.”

Bij zowel Mark (61) als Marja (56) zit Amsterdam in het hart gebakken. Mark is al 38 jaar eigenaar van café De Eland in de Jordaan, de kroeg waar Marja in haar studententijd graag een biertje ging drinken. “Ze bestelde altijd een fluitje”, ziet Mark haar wéér binnenkomen. “Bestellen hoefde ik niet”, kijkt Marja terug. “Mark wist het. Altijd een fluitje. Ik hoefde maar te knikken.” De Eland is voor hen beide een bijzondere plek gebleven. Eén keer per jaar zagen ze er elkaar op de verjaardag van een gezamenlijke vriend. “Totdat we een aantal levens later elkaar wéér zagen op die verjaardag”, vertelt Mark. “Inmiddels waren we allebei alleen. Er ontstond een niet te blussen steekvlam en inmiddels zijn we alweer elf jaar bij elkaar.” Hij kijkt opzij: “Op mijn vijftigste heb ik de liefde van mijn leven gevonden. Heel bijzonder.” Mark en Marja zijn twee weken na elkaar in het najaar jarig. Dat betekent één feest. In De Eland. “Bier en Ballen, noemen we het. Er is bier en er zijn stamppotten met gehaktballen. In 2020 kon er vanwege corona niets gevierd worden. Vorig jaar hadden we het geluk dat pas vlak na het feest Nederland opnieuw op slot ging. Voor het eerst waren er toen ook buren en vrienden uit Haarlemmermeer bij. Ze vonden het een prachtig evenement.”  

Het zijn twee stadskinderen, maar geloof maar niet dat Marja en Mark terug zouden willen. Ze hebben een uitzicht dat met niets te vergelijken is en Rijsenhout is een dorp waar het goed wonen is, vinden ze. Als nieuwkomers hebben ze zich er heel welkom gevoeld. Het is dan ook niet voor niets dat de dorpsvlag van Rijsenhout bij hen in de voortuin wappert in de wind. Ze zijn blij dat het dorpsgevoel er nog zo nadrukkelijk aanwezig is. “Dat ervaar je tijdens de feestweek en proef je ook in de plaatselijke supermarkt waar we komen. Of we hier nog iets missen? Ja, eigenlijk een gezellig dorpscafé waar jan en alleman binnenloopt voor een praatje en een pilsje. Af en toe hoor je wel eens iets over voorzichtige ontwikkelingen in die richting.” Amper hadden Mark en Marja de verhuisdozen uitgepakt of ze hielden een buurtborrel. Een prima manier om mensen te leren kennen. Het werd een groot succes. Mark: “Het leuke is dat het spontaan door een ander werd opgepakt. Een traditie lijkt geboren.”

Ze hebben een bootje voor de deur waarmee ze prachtige vaartochten maken. Tussen de seringeneilandjes van Aalsmeer door, een rondje Ringvaart met overnachtingen onderweg. Marja en Mark weten het zeker: “Zomer en winter is het genieten aan het water.” 

De krant zoekt mensen die aan de Ringvaart wonen en hun verhaal willen delen met onze lezers. Of mensen kennen die aan de Ringvaart wonen. Stuur een mailtje naar: hcredactie@bdu.nl.

Frans Witteman

Geef een reactie