Spaarndammerdijk gereed

Na vele jaren is eindelijk de Spaarndammerdijk hersteld. En volgens fervent fietser Wim Koevoet is het een lustoord voor de fietser geworden. Marjolein Steffens en ik waren in elk geval erg trots bij de opening. De dijk is hersteld met behoud van de culturele waarde. Een historisch afstandspaaltje was hier een mooi symbool van. Lees hier verder de ervaringen van Wim op de dijk.

‘’Voor recreatieve en sportfietsers in Haarlemmermeer zijn de Geniedijk en Ringdijk, sommige delen van de Hoofdweg, vooral aan de westkant en Turfspoor in Lisserbroek aantrekkelijke routes. Aan dat rijtje moet de Spaarndammerdijk absoluut worden toegevoegd’’.

Sterker nog, nu deze is voorzien van een nieuwe toplaag, is het misschien wel de beste plek voor fietsers in Haarlemmermeer, is de conclusie na een testrit. 

Hel van het Noorden   

De Spaarndammerdijk, die eind maart officieel is geopend door de wethouders Marjolein Steffens-van de Water en Marja Ruigrok, stond al vóór de werkzaamheden te boek als “mooi” maar dat sloeg eigenlijk alleen nog maar op het groene en weidse uitzicht vanaf de weg. Het wegdek zelf verkeerde in en een erbarmelijke staat. Het asfalt was verbrokkeld, lag op veel plekken zelfs helemaal los en vertoonde ook grootschalige scheurvorming. Met zo’n dijk onder de wielen van je racefiets kon je je met een beetje fantasie in de Hel van het Noorden wanen. En dat had ook wel iets. 

Bochtig   

Niet wat de gemeente Haarlemmermeer betreft. Die vond, zeer begrijpelijk, dat op de Spaarndammerdijk, die al een zorgenkindje was van het voormalige Haarlemmerliede en Spaarnwoude, de verkeersveiligheid in het geding was en dat de toplaag én de fundering moesten worden vernieuwd. Hetgeen geschiedde. En hoe!

De zeker voor een dijk opvallend bochtige Spaarndammerdijk is sinds de opknapbeurt voor de recreatieve fietser, met of zonder sportieve ambities, een waar genot. Want nu scoren wegdek én uitzicht erg hoge cijfers. Van dat uitzicht valt nu ook meer te genieten omdat je geheel op het wegdek kunt vertrouwen, zonder er naar te hoeven kijken.  

Fietsers kunnen genieten van het uitzicht vanaf de Spaarndammerdijk. Foto: gemeente Haarlemmermeer. 

Gladgestreken 

Het asfalt is zó gladgestreken dat je als het ware over de weg glijdt. Kilometers lang. Vooral met de wind mee, is de Spaanrdammerdijk een lustoord voor fietsers. Alleen de wegbelijning en de geverfde fietsen veroorzaken lichte oprispingen onder je banden. Zo licht dat zelfs de prinses op de erwt er niet over zou durven beginnen.

Het ziet er ook mooi uit; die inktzwarte strook in het midden en die rode lopers aan weerszijden. Die kleuren steken fel af tegen het omringende lentegroen. Het verse asfalt maakt wielrenners hongerig. Je hoort ze achter je opschakelen alvorens ze voorbij stuiven. Ook e-bikers genieten met volle teugen van hun rit. Zonder stuiterende wielen je fietsmaatje dingen in de verte aanwijzen; dat heeft lang niet gekund op de Spaarndammerdijk. 

Passeerstroken  

De dijk is opgeknapt van Zijkanaal C tot aan de Spaarndammerweg/Batterijweg. De breedte van 4,5 meter is behouden gebleven. In de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 km, daarbuiten 60 km. Op diverse plekken zijn passeerstroken aangebracht zodat ook landbouwvoertuigen en auto’s elkaar kunnen passeren.

Gepubliceerd op: 4 mei 2022

Geef een reactie