Laatste kans voor bushalte

De Walviskaak, de opvallende bushalte bij het Spaarne Gasthuis, staat op de nominatie voor sloop. De kosten voor een nieuwe coating en het structurele onderhoud zijn te hoog. Sloop lijkt de enige optie, tenzij iemand nog een goed idee heeft voor dit object.

Waarom slopen? 

De halte werd in juni 2003 geopend en vormt een knooppunt tussen het lokale busnetwerk en de Zuidtangent. De halte heeft een kleine rustruimte voor de chauffeurs. Toen Connexxion eind vorig jaar aangaf de huur te willen opzeggen, ging de gemeente op zoek naar een alternatief voor de rustruimte. Die ruimte zou bijvoorbeeld als kiosk, als klein verkooppunt, kunnen dienen. Binnen het bestemmingsplan is daar ook ruimte voor. Het object is bovendien verplaatsbaar.  De kosten om het object in stand te houden wegen echter niet op tegen de huurinkomsten. Dit betekent dat de gemeente jaarlijks een tekort heeft op het onderhoud van het object. 

De bushalte, beter bekend als de Walviskaak

Wie een goed idee heeft voor de bestemming van de Walviskaak kan dit sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Foto: Kees van der Veer. 

Vervanging 

Het Spaarne Gasthuis gaf aan het object eventueel wel te willen huren, maar kopen is voor hen geen optie. Ook de provincie Noord-Holland ging op zoek naar een alternatief, maar vond geen nieuwe invulling voor het object. Bovendien stelt de provincie ook geen geld beschikbaar voor onderhoud. Vanwege de hoge jaarlijkse lasten en het feit dat het object opnieuw moet worden gecoat, lijkt sloop en vervanging door een abri het meest voor de hand te liggen.  

“In verband met de stijgende grondstoffenprijzen denk ik dat de huidige kostenberekening voor een nieuwe coating veel te laag is. Mijn inschatting is dat jullie uitkomen op ruim twee ton”, zegt architect Maurice Nio, van Nio Architecten, in gesprek met Britt Le Brun-Blesing, vastgoedspecialist van de gemeente Haarlemmermeer. Zij zocht contact met hem omdat de gemeente van plan is om het door hem ontworpen object Spaarnepoort 2b, oftewel ‘The Amazing Whale Jaw’ (de verbazingwekkende walviskaak), te slopen. 

Wie ziet nog kansen? 

Maar wie weet ziet iemand nog mogelijkheden voor Spaarnepoort 2b. Als dat zo is, meld dit idee dan voor 15 mei door een e-mail te sturen aan info@haarlemmermeer.nl met als onderwerp: Idee voor de Walviskaak.  

Kijk voor meer informatie over de Walviskaak op de website van Nio Architecten. Gepubliceerd op: 25 apr 2022

Artikel op NOS / NH Nieuws

Update https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20230727_41650339/bushalte-walviskaak-in-hoofddorp-wordt-dit-jaar-gesloopt-terrein-heringericht-met-vier-nieuwe-haltes/?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp

Geef een reactie