Sport en cultuur verbonden

Samen met Fouad Sidali mocht in het basketveldveld (of is het nou een skatebaan?) openen. En wat voor veld! Terecht een Dreamcourt!

Zo’n twintig kinderen en jongeren uit de buurt schilderden mee aan het basketbalveld aan de Toolenburgerplas in Hoofddorp. “Want het is vooral hún plek”, zegt Joram Roukes. Samen met Shon Price is hij initiatiefnemer van het project DreamCourts, dat in binnen- en buitenland speelveldjes transformeert tot kleurrijke kunstwerken. Het vernieuwde Hoofddorpse basketbalveldje werd vorige week geopend. 

Op het beton is een stoere, meer dan levensgrote afbeelding van een basketballer en skater geschilderd. Met in forse letters de tekst ‘Have A Nice Flight’ (fijne vlucht gewenst). “Die tekst slaat in de eerste plaats op het hoog de lucht in ‘vliegen’ dat bij beide sporten gebeurt. Maar het is natuurlijk ook een knipoog naar de overvliegende vliegtuigen van en naar Schiphol”, vertelt Joram. 

Het DreamCourt aan de Toolenburgerplas vanuit de lucht gefotografeerd

Het DreamCourt aan de Toolenburgerplas gefotografeerd vanuit de lucht. Foto: DreamCourt.

Rollers en kwasten 

Het maken van het kunstwerk nam zo’n drie weken in beslag. Joram: “Wij hebben de grote lijnen op de grond aangebracht en het werk in vlakken verdeeld. Tijdens een workshop konden kinderen en jongeren daarna aan de gang met rollers en kwasten om de onderdelen in te kleuren. Vervolgens hebben wij het afgemaakt.” Shon: “Het werken met de kinderen was heel erg leuk. Sommigen zag je echt opbloeien. Er was een jongen van wie we later hoorden dat hij ADHD heeft, maar die hier urenlang vol overgave en geconcentreerd heeft staan schilderen. Helemaal zen.” 

Iedereen welkom

De leeftijd van de deelnemers schat Joram tussen de acht en veertien jaar. “Sommigen bleven een uurtje, anderen een hele middag, weer anderen kwamen de volgende dag terug. Allemaal prima, iedereen was welkom.” Want DreamCourts wil niet alleen buurten mooier en kleurrijker maken, het doel is óók om de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij hun buurt vergroten en ‘ze een gevoel van eigenaarschap geven’. 

Trots 

Dat lijkt prima gelukt. “Bij de opening zag je kinderen trots hun ouders meenemen naar het deel dat ze zelf hadden geschilderd,” zegt Shon. “Dit is voor hen ook een leuke manier om met kunst in aanraking te komen, wat voor veel kinderen niet vanzelfsprekend is. Op een gemakkelijke manier ervaren ze dat kunst de wereld, of in ieder geval de buurt, leuker, leefbaarder en levendiger maakt.” 

Kinderen aan het basketballen op het DreamCourt aan de Toolenburgerplas

Kinderen basketballen op het DreamCourt. Foto: Blue-sky fotografie.

Ontwerp

De gemeente streeft naar een divers aanbod van beeldende kunst in de openbare ruimte, waarbij originaliteit een belangrijk criterium is. Omdat het sportveld net toe was aan een flinke opknapbeurt, kon een en ander mooi gecombineerd worden. Met als resultaat een prachtig, origineel kunstwerk op een volledig gerenoveerd basketbalveld, inclusief verlichting. Het ontwerp hebben Joram en Shon samen gemaakt. Op afstand, omdat Joram op dat moment in de Verenigde Staten zat. “De gemeente Haarlemmermeer heeft ons heel vrij gelaten. Uiteindelijk hadden we zo’n vijf voorstellen, waaruit in overleg het uiteindelijk ontwerp is gekozen. De samenwerking met de gemeente is zeer plezierig en soepel verlopen.” 

Dream Courts 

Joram Roukes en Shon Price (beiden uit 1983) zijn kunstenaars die elkaar vijftien geleden leerden kennen in de graffitiscene. Ze hebben ieder een individuele carrière – Joram is gespecialiseerd in grote muurschilderingen, Shon is ambachtelijk graficus – maar hun gezamenlijke passie voor kunst én basketbal bracht hen twee jaar geleden tot het project DreamCourts. Er liggen inmiddels twee ‘dream courts’ in Groningen, één in Den Haag en één in Hoofddorp. “Nu zijn we voor de Johan Cruyff Foundation bezig met projecten in Rotterdam en Londen.”

Vogelpoep

Het kunstwerk aan de Toolenburgerplas ligt er nu nog nagelnieuw en stralend bij, maar als het straks een beetje verweert is het ook niet erg, vinden de makers. Shon: “We gebruiken hoogwaardige, slijtvaste verf, zodat de schildering lang goed blijft. Maar ongetwijfeld ontstaan er straks kleine slijtplekjes, valt er vogelpoep op, enzovoort. Dat is ook prima, dat hoort erbij. Het is geen kunstwerk dat niemand mag aanraken. Het is en blijft basketbalveld voor de buurt en zo moet het ook gebruikt worden.”

Klik hier voor meer informatie over DreamCourts www.dreamcourts.nl

Gepubliceerd op: 18 mei 2022

Geef een reactie