De Stellingtafel is gedoopt

Vanmorgen werd de ‘Stellingtafel’ van het Fort van Hoofddorp in gebruik genomen. Deze ‘Stellingtafel’ laat de werking van de Stelling van Amsterdam zien en toont op een driehoekig kunstwerk de kaart van de 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Fort van Hoofddorp is onderdeel van deze verdedigingslinie, die bestaat uit totaal 46 forten. 

Het kunstwerk laat de werking van het ingenieuze systeem zien, waarmee het land rondom de Stelling van Amsterdam onder water werd gezet. Hierdoor konden tijdelijk grote waterplassen ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Dit zou een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk maken.

De Stellingtafel is een educatief kunstwerk naar een idee van Femme Hammer, vormgegeven door ontwerper Siba Sahabi en architect Serge Schoemaker. Na het dopen werd een filmpje (zie hieronder) over de inundatie (onder water zetten) getoond met werk van een fantastische zandkunstenares. Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de stichting ZaBaWas, dank!

Fort van Hoofddorp Stellingtafel

Wethouder Ruigrok en leerlingen van de Montessorischool zetten de Stellingtafel in werking. Foto: John van Loon photography

Gepubliceerd op: 

24 jun 2022

Geef een reactie