Circulair Mysteryland

Dit weekend was Mysteryland weer in Haarlemmermeer. Even groeiden we van 160.000 inwoners naar 228.000 aanwezigen. Wat een feest en wat een organisatie! Na twee jaar afwezigheid konden de feestgangers weer helemaal los. Als wethouder evenementen was ik gastvrouw op onze relatiebijeenkomst waar we kennis deelden over omgevingsmanagement (met onder andere een rondleiding voor omwonenden en een klachtencontactenpunt) en duurzaamheid. En daar is ID&T een voorloper in. Na diverse pilots is er nu een prachtig reclycling-systeem ontwikkeld voor flesjes, cups en blikjes. Bij binnenkomst krijg je een token en daarvoor krijg je je eerste drank-houder. Bij inlevering krijg je een nieuwe beker en worden de bekers verwerkt tot granulaat waar weer nieuwe bekers van gemaakt worden. Daar was wel de medewerking van de hoofdsponsors (Heineken en Coca Cola) voor nodig om cups niet meer met inkt te bedrukken maar de logo’s te stansen. Met de recycle tokens

maak je kans op mooie prijzen. Een echte circulaire gesloten cirkel dus. Van toeleveranciers wordt geeist dat ze composteerbaar materiaal gebruiken en aan duurzaamheidseisen voldoen. Zelfs de podia zijn gerecycled! Vaste bezoekers herkenden de vlinders of het vrouwengezicht van eerdere edities. Daarnaast vindt er een echte lokale energietransitie plaats: van diesel naar biodiesel en van biodiesel naar een vaste aansluiting. Natuurlijk met groene stroom van onze lokale leverancier en samenwerking tussen het recreatieschap Spaarnwoude, de organisator en de gemeente. Een CO2-reductie van meer dan 750 ton in 10 jaar. Ook de frietjes zijn lokaal (hoe lokaler, hoe energieneutraler!). Een mooi voorbeeld van hoe nationale en internationale greendeals ook echt in de praktijk werken. Verder zijn er gratis watertappunten op het terrein en wordt er ingezet op veilig feesten (Celebrate Safe). Onze samenwerking met ID&T is er een van vertrouwen, duurzaamheid en innovatie. Let’s party! ??

One Response to “ Circulair Mysteryland ”

  1. Je vergeet het grootste mysterie: ?
    Icon4us komt eraan….

    Groet, Marco

Geef een reactie