Ingewikkelde tijden

Artikel in Inforegio

We leven in complexe tijden. Na alle maatregelen tijdens Corona leek het er even op dat we weer ‘’gewoon’’ aan het werk konden. Maar we lijken van de ene crisis in de andere terecht te komen. Op het wereldtoneel is zoveel aan de hand dat we dat ook in onze dagelijkse levens merken. Maar ondanks alles lijkt de Haarlemmermeerse ondernemersmentaliteit onvermoeibaar. Kansen worden gepakt, situaties aangepast en de mouwen worden opgestroopt. Ik blijf daar met bewondering naar kijken. 

Problemen leiden ook tot oplossingen. Het virtuele stroomnetwerk op Schiphol Trade Park, een van de meest circulaire bedrijventerreinen van Europa is hier een mooi voorbeeld van. Het stroomtekort in onze regio is een gegeven. De ondernemers op het bedrijventerrein sloegen de handen ineen en kwamen met elkaar tot een virtueel stroomnetwerk. Elk bedrijf met een stroomcontract heeft dat afgesloten uitgaande van een bepaalde piekbelasting en dat maakt dat er ruimte in dat contract zit. Door deze ruimte met elkaar te delen, is het toch mogelijk om nieuwe aansluitingen mogelijk te maken. Een oplossing die schittert door eenvoud en eigenlijk overal gekopieerd zou moeten worden. De eerste voorbeelden zijn daarvan al zichtbaar, op bedrijventerrein de Hoek en in de Haven van Amsterdam. De initiatiefnemers ontvingen voor deze aanpak laatst de Plabeka Award voor bedrijventerreinen, en terecht! 

En dit omdenken zie ik op heel veel plekken in onze polder. Het ROC AirPort college zag in Corona door de terugval in luchtvaart dat de vaardigheden voor vliegtuigbouwers veel overeenkomsten hebben met de vaardigheden van windmolenbouwers en zagen hier kansen voor aanbod in scholing en kansen op de arbeidsmarkt. Lokale fashion dames Maison Sauvage, zetten de verkoop van kleding via what’s app gewoon door en maken handig gebruik van de contacten via social media. Een ander bedrijf, Miscanthus, dat al ruim 10 jaar met Olifantsgras bezig is, ziet nu de afname toenemen in de bouw, infra en andere duurzame producten omdat de markt steeds meer klaar is voor de transitie naar co2 opvang en opslag.

De wereld verandert en de ondernemers van Haarlemmermeer veranderen mee. En ik denk dan ‘’ mooi man!’’. 

Geef een reactie