Jong geleerd….

Vanochtend was ik op de voorschool, bij Impuls Kinderopvang, locatie Troelstra (Amsterdam Nieuw-West). Vanuit de Green Deal Fiets MRA werken ze daar met kinderen van 2-4 jaar én hun ouders, aan de start van onze fietscultuur. Deze pilot is een initiatief van Gemeente Amsterdam, rondom de Motie Fietscultuur – zoveel mogelijk Amsterdamse kinderen op de fiets – een kwart kan nu niet fietsen.

Keihard nodig dus. Uit divers onderzoek blijkt dat al jaren steeds minder kinderen fietsen in Nederland. En dat is zorgelijk. Want als je als kind niet leert fietsen, dan wordt het lastig om later op de fiets naar studie of werk te gaan. Daarom moet je zo vroeg mogelijk beginnen. Daarom leren de kinderen (elkaar) fietsen op de voorschool, in een programma van Groeifiets, op super mooie loopfietsjes en fietsjes met

trappers. BYCS helpt met de systeemverandering door te kijken naar de behoeften van ouders: wie heeft er (g)een fiets, zijn er mensen die de ervaring missen van fietsen, boodschappen doen op de fiets of met hun kindje op de fiets door de wijk? Vrijwilligers helpen hen met lessen en de Fietsvoordeelshop staat er met een bus om gratis fietsen te repareren die nu niet gebruikt kunnen worden.

Wat een mooi project! We moeten elkaar echt aansteken met fietsen. Dit voorbeeld verdient het om gevolgd te worden. De gezinnen gaan de komende jaren gevolgd worden waar het hun fietsavonturen betreft; wordt vervolgd!

Geef een reactie